VOJARNA ZEMUNIK

S helikoptera ukrali skupe navigacijske uređaje

05.05.2009 u 09:40

Bionic
Reading

Ministarstvo obrane potvrdilo je da je prije nekoliko dana u krugu vojne baze u Zemuniku ukradena navigacijska oprema iz dvaju helikoptera tipa Bell. Vojna policija provodi istragu, a neslužbeno se doznaje da je riječ o navigacijskoj opremi vrijednoj ukupno oko 200 tisuća američkih dolara

ZADAR - Iako se vojna policija u Zemuniku 'digla na noge', za sada nema traga navigacijskim uređajima i počiniteljima krađe, a trenutačno istragu vode krimdjelatnici 72. bojne Vojne policije iz Knina.

Iako je zrakoplovstvo navodno strogo čuvano u čvrsto ograđenoj Vojarni Zemunik, Slobodna Dalmacija doznaje da na prostoru gdje su smještene letjelice zapravo nema nikakvog osiguranja, što je predmet posebne obrade Vojne policije iz Knina. U tom dijelu vojarne, gdje je smještena 93. zrakoplovna baza, ne postoji nikakvo fizičko osiguranje, niti straža.

U Vojarni Zemunik”istraga se provodi u tajnosti i za sada nema naznaka o tome tko je ukrao dvije navigacijske opreme i koji su podaci u njima sadržani. Isto tako, u Zrakoplovnoj bazi vlada 'zakon šutnje' o ovom događaju.

'Mogu vam potvrditi da su iz helikoptera u Vojarni Zemunik nestala dva navigacijska uređaja i trenutačno o tome ne možemo opširnije govoriti. Provodimo intenzivnu istragu', rekao je Goran Grošinić, načelnik Službe za odnose s javnošću i informiranje u MORH-u.

Sudeći po činovima, u istragu su uključeni najviši časnici Vojne policije, a dvije navigacijske opreme iz helikoptera su nestale prije nekoliko dana. Kako doznaje Slobodna Dalmacija, u pitanju su sofisticirani elektronički uređaji koji ispunjavaju najviše vojne standarde. Vojna navigacijska oprema koja se koristi u zrakoplovstvu iznimno je skupa, no vrijednost ukradene 'robe' iz zemuničke vojarne nismo uspjeli doznati. Tek neslužbeno se procjenjuje da je svaki uređaj vrijedan oko 100 tisuća dolara. Taj iznos, međutim, nije predmet obrade Vojne policije, nego činjenica da je oprema ukradena iz helikoptera u zatvorenom krugu Vojarne Zemunik, iz središta Zrakoplovne baze.