OPREMAJU RUSKU VOJSKU I AMERIČKE MARINCE

Ruska vojska se hvali robotima koje su konstruirali Hrvati

31.12.2015 u 16:53

Bionic
Reading

Ruski glavni stožer jučer je objavio da će u idućih pet godina znatno robotizirati svoju vojsku, koja je ovih dana u Siriji po prvi puta uspješno isprobala borbena svojstva svojih daljinski upravljanih borbenih vozila i amfibija. Najmanje dva robotska vozila koje Rusi uvode u uporabu zapravo su proizvodi zagrebačke tvrtke Dok-ing. Kako doznaje tportal, Rusi su kupili licencu prema kojoj će po uzoru na hrvatski MVF-5 početi proizvoditi multifunkcionalno vatrogasno vozilo tipa Uran-14, dok hrvatski robot za razminiranje MV-4 proizvode pod nazivom Uran-6

Oba stroja će prema nekim najavama koristiti i ruska vojska. Ruskom kupnjom licence za vozilo iz pogona tvrtke Dok-ing te ranije sklopljenim ugovorom s američkom vojskom za vozilo za razminiranje MV-4, koje se već okušalo u Iraku i Afganistanu, hrvatska tvrtka svrstat će se među jedinstvene u svijetu jer će istovremeno opremati rusku i američku vojsku.

Vozilo MVF-5, koje je prošle godine naručilo spomenuto rusko ministarstvo, jedinstveno je robotsko vozilo koje se primjenjuje pri gašenju požara, otklanjanju raznih strukturnih lomova, izradi analiza područja opasnosti u raznim industrijama kao što su kemijska ili naftna, zatim u visokorizničnim nuklearnim industrijama, skladištima streljiva te u drugim opasnim situacijama jer se može opremiti detektorima radiološke, biološke, kemijske i nuklearne opasnosti.

 
U vozilo je ugrađen videosustav s kamerama za nadzor u području kretanja, sustav za gašenje požara te alat za zahvaćanje i guranje predmeta. Gašenje vodom i pjenom provodi se pomoću bacača vode i pjene koji je ugrađen na posebnim hidrauličkim kracima dok se s prednje strane vozila nalazi alat za zahvaćanje predmeta s mogućnosti podizanja mase do 2000 kilograma i guranja predmeta mase do 10 tona.

Vozilo je vrlo robusno, kreće se na gusjenicama te može prijeći gotovo svaku vrstu opasnog i nepristupačnog terena, što je pogodno u izvanrednim situacijama, a ono što je najvažnije - čitavo vrijeme djelovanja njegov operater je na sigurnoj udaljenosti. Doseg komunikacije u pravilu je dva kilometra udaljenosti, što u urbanim uvjetima znači od 300 do 500 metara. Sustav za daljinsko upravljanje ima autonomiju od 10 sati rada bez punjenja dok autonomija stroja ovisi o količini dizela, no u prosjeku je riječ o četiri, pet sati rada s punim rezervoarom.


Stroj je opremljen i videonadzornim sustavom od šest klasičnih nadzornih kamera te profesionalnom infracrvenom termalnom kamerom LT100. Kamere su postavljene tako da operater ima pregled nad cijelim vozilom i njegovim kretanjem – dvije su naprijed, treća je straga, četvrta sa strane, termalna je na hidrauličkoj ruci te prati kretanje vodenog topa, a rotirajuća na početku stroja.

Dok-ingov stroj za razminiranje MV-4, koji je zbog izvoza u 24 zemlje postao svjetski brend, a upotrebljavaju ga i američki marinci, jedan je od najboljih robotiziranih sustava za razminiranje.


Robusna, niskoprofilna struktura čini ga otpornim na eksplozije protupješačkih mina i improviziranih protupješačkih eksplozivnih naprava. Snažni pogonski sustav osigurava vozilu iznimne manevarske sposobnosti i sigurnost njegovim operaterima jer je njime moguće upravljati preko daljinskog upravljača na razdaljinama preko 1500 metara. Stroj je zaštićen čeličnim pločama HARDOX, a one su pokazale vrlo dobre zaštitne rezultate čak i pri testovima s protutenkovskim minama.

Za njega je konstruiran čitav set specijalnih alata koji mu omogućavaju razminiranje na gotovo svim terenima. Zbog svoje mase od samo pet tona i malih dimenzija transport na veće udaljenosti moguć je svim klasičnim načinima, pa čak i vješanjem za helikopter.