NEDOSTATAK OPREME

Rusija ograničila upotrebu vlastitih respiratora; više od 10.000 novih slučajeva zaraze

13.05.2020 u 15:53

Bionic
Reading

Rusija je srijedu zabilježila više od 10.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dan nakon početka popuštanja mjera izolacije. Od utorka je Rusija je na drugom mjestu u svijetu po broju zaraženih, njih 241.271, i od početka svibnja dnevno bilježi preko 10.000 novozaraženih. No, stopa smrtnosti je u usporedbi s ostalim zemljama i dalje niska i do sada je od covida-19 u Rusiji umrlo 2212 ljudi.

Većina novih slučajeva su asimptomatski pacijenti ili oni s lakšim simptomima te ne trebaju bolničko liječenje. Od 10.899 zaraženih u posljednja 24 sata, njih 43,1 posto ne pokazuje nikakve simptome bolesti covid-19.

Ministar zdravstva Mihail Muračko je kazao da bolnice raspolažu s dovoljno kreveta za pacijente, ali da još uvijek nedostaje dovoljno zaštitne opreme za medicinsko osoblje. Trenutno je na respiratorima skoro 1500 pacijenata.

Nakon jučerašnjeg požara u bolnici za korona pacijente u Sankt Peterburgu, do kojeg je došlo nakon što se zapalio preopterećeni respirator, Rusija je zabranila upotrebu respiratora Awenta M proizvedenih nakon 1. travnja.

U incidentu u bolnici u Sankt Peterburgu je pet korona pacijenata s intenzivne njege izgubilo živote, a 150 ljudi je evakuirano.

Istražitelji vjeruju da se spomenuti respiratori zapale nakon kratkog spoja. Spomenuti respiratori su proizvedeni u tvornici za medicinsku tehnologiju u Sverdlovsku, na Uralu.

Bolnica je po pisanju medija kupila 237 respiratora Awenta, a svaki je koštao 1,8 milijuna rubalja (24.588 američkih dolara).

  • +29
Koronavirus u Rusiji Izvor: Profimedia / Autor: Nikolai Khizhniak / Sputnik / Profimedia

Ministar je danas najavio prve prototipove cjepiva u Rusiji u lipnju, dodavši da će uskoro krenuti klinička ispitivanja više lijekova.

Ruske vlasti ističu da povećanje broja oboljelih unazad 10 dana nije rezultat sve bržeg širenja zaraze, već povećanog broja testiranja. Od četvrtka je provedeno 5,6 milijuna testova.

Moskva, epicentar zaraze, nalazi se u nekoj vrsti polukarantene nakon što je otvoren rad u industriji i građevinarstvu.

Restriktivne mjere se značajnije ublažavaju u više ostalih regija, poput Belgoroda na zapadu zemlje, Magdana u dalekom Sibiru i Jamala na krajnjem sjeveru Rusije.