PRESUDAN DOPRINOS

Moskva optužila SAD da 'krajnje nisko' umanjuje ulogu Rusa u pobjedi 1945.

10.05.2020 u 17:50

Bionic
Reading

Rusija je u nedjelju izrazila negodovanje zbog pokušaja Washingtona da umanji ulogu Sovjetskog Saveza u porazu nacističke Njemačke 1945., rekavši da o tome želi "ozbiljno razgovarati" s američkim čelnicima.

"Krajnje smo ogorčeni pokušajima iskrivljavanja ishoda (...) presudnog doprinosa naše zemlje", ističe se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova, smjerajući na priopćenje objavljeno u petak na Facebook stranici Bijele kuće koja među pobjednicima nacista spominje samo Sjedinjene Države i Veliku Britaniju.

"Američki čelnici nisu imali odvažnosti ni volje da odaju priznanje neupitnoj ulozi Crvene armije i sovjetskog naroda", dodaje Moskva, ističući "golem broj žrtava" koji je podnijela u svojoj borbi "u ime čitavog čovječanstva".

Nazivajući američke izjave "krajnje niskim", Rusija je pozvala Washington da od prisjećanja na 1945. ne čini "novi problem u bilateralnim vezama u kojima i bez toga postoje teškoće".

Uloga Sovjetskog Saveza u pobjedi nad nacističkom Njemačkom plaćenoj cijenom od oko 27 milijuna ubijenih Sovjeta, krajnje je osjetljivo pitanje u Rusiji i središnja točka moći i ugleda Vladimira Putina.

  • +8
Katedrala Kristova uskrsnuća kod Moskve Izvor: EPA / Autor: Vadim Savitsky

Moskva ujedno optužuje Europljane, posebno Poljake i Ukrajince, da umanjuju njezin doprinos u Drugom svjetskom ratu.

Rusija je u subotu skromno obilježila 75. obljetnicu pobjede, bez uobičajenog vojnog mimohoda i tisuća Rusa na ulicama zbog epidemije novog koronavirusa.