otvara se put u rat

[VIDEO] Putin se obratio javnosti: 'Ukrajinom se upravlja izvana, priznat ćemo neovisnost regija Donjecka i Luhanska!'

21.02.2022 u 19:13

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio je udovoljiti separatističkim regijama u Ukrajini i priznat će neovisnost Donjecka i Luhanska, poručili su iz Kremlja. Priznavanjem neovisnosti dvaju regija Putin je otvorio i mogućnost vojne intervencije u Ukrajini

20.40 Na kraju obraćanja koje je trajalo gotovo sat vremena Putin je kazao da će rusija priznati neovisnost separatističkih regija Donjecka i Luhanska, dodavši da su to trebali napraviti i ranije. Potom je pred kamerama potpisao odluku o priznanju.

20.35 Kazao je da je Rusija i dalje spremna razgovarati, ali pod uvjetom da se ne ignoriraju njeni sigurnosni zahtjevi, odnosno da se NATO ne smije dalje širiti i da svoje snage ne može postaviti blizu Rusije.

'Ponovno nas pokušavaju ucjenjivati. Opet nam prijete sankcijama, koje, usput, mislim da će svejedno uvesti jer jača suverenitet Rusije i naših oružanih snaga. Pronaći će se ili smisliti novi razlog za još jedan napad sankcijama, neovisno o situaciji u Ukrajini. Samo je jedan cilj – zaustaviti razvoj Rusije. Učinit će to, kao što su to činili i prije. Samo zato što postojimo i nikad nećemo raditi kompromise oko našeg suvereniteta, nacionalnih interesa i vrijednosti. Želim jasno i izravno reći da u trenutnoj situaciji, kad su naši prijedlozi za jednakopravan dijalog o temeljnim pitanjima ostali bez odgovora SAD-a i NATO-a, kad razina prijetnji našoj državi značajno raste, Rusija ima svako pravo poduzeti uzvratne mjere. Upravo to ćemo i učiniti', rekao je Putin.

'Od onih koji su preuzeli i drže vlast u Kijevu tražimo da odmah prestanu s neprijateljstvima. U suprotnom će sva odgovornost za mogući nastavak krvoprolića biti na savjesti režima koji vlada u Kijevu', kazao je.

20.30 Putin je optužio SAD da je Ukrajinu i Gruziju iskoristila za širenje anti-ruskih politika i stavova.

Tvrdi da je Rusiji obećano da se NATO neće širiti, no dogodilo se suprotno i NATO se proširio u čak 5 valova.

'Jasno shvaćamo da u takvom scenariju razina vojne prijetnje Rusije će dramatično narasti još mnogo puta. Posebnu pažnju dajem činjenici da će višestruko narasti opasnost od iznenadnog napada na našu državu. Pustite mi da objasnim kako dokumenti sa strateškim američkim planovima sadrže mogućnost takozvanog preventivnog napada protiv neprijateljskih raketnih sustava. A tko je glavni neprijatelj SAD-u i NATO-u? I to znamo. To je Rusija. U dokumentima NATO-a naša je država službeno i izravno prozvana glavnom prijetnjom sjevernoatlantskoj sigurnosti. A Ukrajina služi kao odskočna daska za napad. Kad bi naši preci čuli za to, vjerojatno jednostavno ne bi u to vjerovali. Ni mi danas ne želimo vjerovati u to, ali je istina', kazao je.

20.19 Putin smatra da je Ukrajina sposobna kreirati nuklaearno oružje, koristeći nasljeđe iz sovjetskog doba i tehnološku pomoć Zapada. 'Ako se Ukrajina domogne oružja za masovno uništenje, globalna situacija će se drastično promijeniti, ne možemo to ignorirati', kazao je.

Ustvrdio je da Ukrajina 'sprema vojnu intervenciju protiv Rusije.'

'Članstvo Ukrajine u NATO-u izravna je sigurnosna prijetnja za Rusiju', poručio je Putin.

SAD i NATO pretvorili su Ukrajinu u 'pozornicu rata', dodao je Putin.

20.16 SAD je prozvao da je pomahao ukrajinskim pobunjenicima 2013-2014 u državnom udaru, kojim je svrgnuta tadašnja vlast. 'Očito je da se Ukrajinom upravlja izvana', poručio je Putin.

20.04 Putin je govorio i o Euromaidana. 'Ukrajina je danas podjeljena zemlja', kazao je Putin te govorio o tome kako su tisuće ljudi napustile Ukrajinu, kako tisuće nemaju novca za plaćanje računa.

Kazao je da su nacionalisti koji su došli na vlast u Ukrajini zemlju odveli u građanski rat, ekonomsku i društvenu krizu te izazvali iseljavanje.

'Ukrajinskim oligarsima nije stalo do ukrajinskog naroda, oni služe samo geopolitičkim interesima Zapada', poručio je.

19.59 'Ukrajina nikada nije imala svoje vrijednosti državnosti nego je od 1991. kopirala zapadne vrijednosti. To nije u interesu ukrajinskog naroda', kazao je Putin.

'Ukrajina je svedena na status kolonije u kojoj vlada marionetski režim', kazao je Putin.

19.55 'Situacija u Donbasu postala je kritična. Ukrajina je više od našeg susjeda. Dijelimo povijest i kulturu, to je obitelj', kazao je Putin.

19.40 Putin se obraća javnosti putem televizijskog prijenosa. 'Moderna Ukrajina nastala je zahvaljujući Rusiji, odnosno boljševicima', kazao je Putin. Lenjina je nazvao 'autorom i kreatorom' Ukrajine. 'Želite dekomunizaciju? Ok, može. Spremni smo vam pokazati što prava dekomunizacija Ukrajine znači', kazao je Putin.

Javnosti je objasnio i kako je nastao SSSR.

Kako javlja AFP pozivajući se na Kremlj, ruski će vođa priznati neovisnost dvaju separatističkih regija Donjecka i Luhanska.

Putin je o odluci već obavijestio Emmanuela Macrona i Olafa Scholza koji su, prema informacijama Kremlja, bili 'razočarani'.

Time se otvara i mogućnost vojne intervencije Rusije u Ukrajini. Iako separatisti kontroliraju manje od polovine teritorija Donjecka i Luhanska, smatraju to sve svojim teritorijem. S priznanjem Rusije separatisti bi se mogli ohrabiti i krenuti u osvajanje cijelog teritorija u čemu bi im onda mogla pomoći i glavna saveznica Rusija.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sazvao je pak sjednicu ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, a Ukrajina je zatražila i hitnu sjednicu UN-ovog Vijeća sigurnosti.

Hitnu sjednicu francuskog Vijeća za obranu sazvao je i Emmanuel Macron.

Putin je odluku o dvije regije najavio ranije na sjednici ruskog Vijeća sigurnosti.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je da će Moskva možda morati priznati neovisnost dviju odcijepljenih republika u istočnoj Ukrajini ako se tamošnja situacija ne popravi, što smatra malo vjerojatnim.

Medvedev je rekao predsjedniku Putinu da vjeruje da će većina Rusa podržati neovisnost dviju regija, u kojima živi oko 800.000 ruskih građana i da je "očito" da Ukrajini nisu potrebne te dvije regije.

Priznavanje neovisnosti separatista bi moglo otvoriti put Moskvi da otvoreno pošalje vojne snage u obje regije uz argument da intervenira kao saveznik kako bi ih zaštitila od Ukrajine.

Uskoro opširnije