TKO JE GAZDA U AZIJI

Rusija i Kina pokazuju mišiće u Japanskom moru

05.07.2013 u 12:54

Bionic
Reading

Iako se naglašava da najveće pomorske vojne vježbe Rusije i Kine nemaju agresivnih ambicija prema drugim državama, iz kineskog stožera stižu potvrde da je cilj akcije poslati poruku Japanu, Filipinima i ostalim okolnim zemljama

S tim državama postoje teritorijalni sporovi, a uz to su i saveznici SAD-a.

Na tjedan dana duge vježbe danas su u rusku luku Vladivostok stigla četiri kineska razarača, dvije fregate s navođenim projektilima i jedan pomoćni brod. Ruska strana sudjelovat će sa 11 ratnih brodova, podmornicom i tri aviona.

Kina i Rusija organiziraju zajedničke vojne vježbe još od 2005., no na moru se provode tek od lani. Zanimljivo je da se održavaju u geografski zatvorenom Japanskom moru, na koje Kina uopće nema izlaz, a kojeg okružuju obale Rusije, Japana i dvaju Koreja.

Dvije najveće azijske sile, Kina i Rusija, tako još jednom demonstriraju dobre političke odnose koji se protežu i na ekonomsku suradnju, pa se posljednjih godina govori i o kinesko-ruskoj osovini koja se na planetarnoj razini suprotstavlja dominaciji SAD-a.

No pitanje ruskog suvereniteta u azijskom dijelu te najveće svjetske države također se smatra latentnim problemom i potencijalnim izvorom sukoba između Kine i Rusije u budućnosti. Ruska kontrola golemih azijskih područja problematična je dijelom zbog depopulacije i partikularnih nacionalizama autohtonih naroda od Urala do Pacifika, a dijelom i zbog demografske ekspanzije Kine koja ima problema s nedostatkom prostora, dok se preko njezinih sjevernih granica otvara golemi, kontinuirano depopulirani prostor ruskog Dalekog istoka i Sibira.