PANIKA U NERETVANSKOJ DOLINI

Rusi vratili kisele mandarine, propast će 15 tisuća tona?

Bionic
Reading

Dolina Neretve vrije. Požutjele mandarine ne mogu se obrati ni prodati, a neretvanski voćari pripremaju 'seljački bunu'. Nekada se mandarina kao hrvatski brend uspoređivala sa sumamedom, jer je zapravo jedino izvozno voće od kojega su svi imali koristi, otkupljivači, seljaci i država. Kovani su veliki planovi, sađeni novi nasadi, koji bi u punoj rodnosti mogli dati više od stotinu tisuća tona i sve to uz državne poticaje veletrgovcima od osamdeset lipa po kilogramu uz zajamčenu najnižu cijenu od tri kune. Međutim, sada je sve došlo pod znak upitnika, piše Slobodna Dalmacija

Neretva je zadnjih desetak godina postala bogata regija, sve do dolaska Europske unije. Poticaji su ukinuti i sve je odjednom nestalo kao balon od sapunice, a neretvanske mandarine, popularno nazivane i žuto zlato, mogle bi uskoro završiti pogažene u blatu pored puta.

Što je razlog ovakva kraha mandarina, nitko sa sigurnošću ne može reći, a o tome najmanje zna neretvanski seljak. Ukidanje poticaja nije došlo iznenada, o tom se naveliko pričalo i pisalo čitavu prošlu godinu pa, ipak, otkupljivači i veletrgovci se očito nisu pripremili za novonastalu situaciju.

Upućeniji u ovu problematiku kažu da poticaji nisu presudni za slom ovogodišnje berbe, već nedozrele i zelene mandarine koje su žućene u komorama i takve nekvalitetne isporučene na tržište Rusije, koje je bilo izvozni favorit. Navodno se nekoliko šlepera kiselih mandarina vratilo natrag, a rusko tržište opredijelilo za mandarine iz Turske i drugih zemalja Sredozemlja. Mogle su se čuti priče o kiselim mandarinama na hrvatskim tržnicama, koje su neodgovorni pojedinci na silu zažutili, pa zbog njih pate svi ostali pošteni voćari.

'Do sada sam ubrao oko četiri vagona mandarina i siguran sam da će mi propasti tri vagona', kazao je 77-godišnji Ivo Deak iz Opuzena.

Kaže da bi u dobrim godinama na svojim plantažama mogao ubrati i desetak vagona, ali ove jeseni urod je općenito manji. Ivo se još uvijek nije oporavio od prijevare, koju je doživio u poduzeću Vrni, koje mu je ostalo dužno 180 tisuća kuna za mandarine, a sada je došao novi šok. On, supruga i sin Goran od jutra do mraka beru mandarine i ne mogu ih prodati.

'Svejedno plodove moramo otkidati sa grana i baciti ih jer ako ostanu, tijekom zime uništavaju plantažu', kaže Goran.

Otkupljivačka poduzeća danima ne otkupljuju mandarine budući da nisu uspjeli prodati zalihe, a zbog toplog vremena počele su dozrijevati i kasnije sorte, pa je tako zagušenje tržišta neizbježno. Stotine tona mandarina trenutačno stoji neobrano na granama, a oni koji se uspiju probiti do otkupa prvoklasno voće daju na otvoreni račun.

To znači da uopće nije formirana otkupna cijena te će im mandarine biti isplaćene ako ih otkupljivač uspije prodati. Ako se prodaja i otkupi nastave ovakvom dinamikom, na plantažama od Metkovića do ušća Neretve zimu će dočekati trećina ovogodišnjeg uroda, a to je petnaestak tisuća tona!

Cijeli članak pročitajte OVDJE.