otkrili slabosti

Rusi su željeli pokazati nadmoć nad Zapadom, a na kraju su se fino osramotili

20.06.2024 u 08:57

Bionic
Reading

Na ruskoj je televiziji prikazan propagandni uradak kojim se željelo dokazati da je ruska vojna tehnika moćnija od američke, koju su zarobili u Ukrajini, no sudeći po onome što je pokazano, pitanje je jesu li uspjeli u tome ili su se osramotili i otkrili slabost svog naoružanja

U videu, objavljenom na društvenim mrežama, prikazano je kako rusko borbeno vozilo pješaštva BTR-82A pucajući iz topa kalibra 30 milimetara s udaljenosti od sto metara probija stranu američkog oklopnog transportera M113A3, zarobljenog na ratištu u Ukrajini. Iako Rusi prikazuju to kao velik uspjeh i dokaz nadmoćnosti ruskog naoružanja nad američkim, zapravo je riječ samo o propagandi koja ujedno otkriva ruske slabosti.

Naime, iako je rusko borbeno vozilo gađalo s udaljenosti od samo sto metara, što se u realnim uvjetima izuzetno rijetko može dogoditi, promašilo je većinom ispaljenih granata, a pogodilo je metu samo s njih dvije. Time se to oružje pokazalo prilično nepreciznim i pitanje je koliko bi pogodaka bilo da je američko vozilo bilo na većoj udaljenosti i u pokretu. Dalje, probijanje oklopa američkog vozila topom kalibra 30 milimetara nije nikakav uspjeh jer taj oklop i nije namijenjen za zaštitu od većih kalibara, nego od pješačkog naoružanja kalibra 7,62 milimetra i krhotina granata.

  • +2
Oklopni transporter M113 Izvor: Profimedia / Autor: Nicolas Cleuet / Zuma Press / Profimedia

Ukrajinski vojni portal Militarnyi zaključuje da svrha te demonstracije ostaje nejasna, no s obzirom na to da prosječan građanin nije upućen u tehničke podatke jednog i drugog vozila, ni druge aspekte izvedenog testa, a da zbog informativne blokade u Rusiji te informacije teško da mogu doći do građana, moglo bi se zaključiti da je svrha prilično jasna i da je demonstracija vjerojatno imala očekivani utjecaj na televizijske gledatelje u Rusiji.