ypr-765 pri

Nizozemci šalju Ukrajini novu seriju starog, ali popularnog oklopnog vozila

21.05.2024 u 14:00

Bionic
Reading

Nizozemska vlada šalje Ukrajini novu seriju oklopnih vozila YPR opremljenih daljinski upravljanim oružanim stanicama i topom kalibra 25 milimetara

Nizozemsko ministarstvo obrane izvijestilo je da se vozila šalju na zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, a da je riječ o novijim inačicama YPR-765 PRI, opremljenima daljinski upravljanim oružanim stanicama, koje omogućuju vojnicima veću zaštitu jer se ne moraju izlagati da bi koristili naoružanje, već mogu pucati iz unutrašnjosti vozila, piše ukrajinski vojni portal Militarnyi.

YPR-765 je oklopno borbeno vozilo pješaštva na gusjenicama i koristi se za brzo prebacivanje trupa po bojišnici, za izviđanje, napad i obranu, a nova serija trebala bi uskoro stići u Ukrajinu, iako se ne otkriva kada bi se točno trebala odviti isporuka niti koliko je vozila u pitanju. Od početka rata prije dvije godine Nizozemska je isporučila Ukrajini 207 oklopnih vozila YPR u različitim inačicama, od transportnih i medicinskih do borbenih, no tek je u drugoj polovici prošle godine na ukrajinskom ratištu uočena verzija PRI s daljinski upravljanom stanicom i time boljom zaštitom za posadu.

  • +2
Oklopno vozilo YPR-765 u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Dmytro Smolienko / UkrInform / Profimedia

Oklopno borbeno vozilo pješaštva YPR-765 nizozemski je proizvod razvijen na temelju američkog vozila AIFV 1970-ih godina, a u aktivnu službu ušlo je krajem tog desetljeća. Opslužuje ga posada od tri člana, a može prevesti još sedam vojnika. Glavno oružje inačice PRI je top kalibra 25 milimetara koji nosi 180 granata, od čega je 105 za probijanje oklopa, a 75 visokoeksplozivnih, dok za napad na pješačke postrojbe neprijatelja i podršku svojim trupama ima koaksijalnu strojnicu kalibra 7,62 milimetra. Inačice vozila VPR-765 naoružane samo teškom strojnicom Browning M2 kalibra 12,7 milimetara, i to bez daljinski upravljane stanice, do sada su bile među brojnijima od onih koje su isporučene Ukrajini. Postoji i inačica YPR-765 PRAT, nazvana 'ubojicom tenkova' jer je naoružana protutenkovskim projektilima TOW, ali nije poznato jesu li i te inačice bile dio dosadašnjih isporuka Ukrajini ili će biti dio najavljene nove isporuke.

Tehnički podaci oklopnog vozila YPR-765

  • najveća brzina: 61 km/h
  • operativni domet: 490 kilometara
  • glavno naoružanje: top Oerlikon KBA-B02 kalibra 25 mm ili teška strojnica Browning M2 kalibra 12,7 mm
  • sekundarno naoružanje: koaksijalna strojnica FN MAG 7,62
  • posada: 3 člana (zapovjednik, vozač i topnik)
  • transport: 7 vojnika
  • težina: 13,7 tona
  • dužina: 5,3 metra
  • širina: 2,8 metara
  • visina: 2,6 metara

Tijekom desetljeća proizvedeno je više od 2100 inačica YPR-a 765, a nizozemska vojska umirovila ih je većinu 2012., iako je neke verzije zadržala pa je početkom 2022. imala višak od oko 500 takvih vozila u svojim skladištima. Iako su starija od 30, 40 godina, za njima još uvijek vlada potražnja na svjetskom tržištu, što pokazuje i to da je Nizozemska početkom ove godine prodala 53 vozila, rezervne dijelove i opremu za njih Jordanu, jednom od najvećih inozemnih korisnika s oko 450 kupljenih primjeraka. Najveći inozemni korisnik je Egipat, a tijekom desetljeća kupio je više od tisuću vozila od Nizozemske i Belgije.