ESKALACIJA NA BLISKOM ISTOKU

Iz minute u minutu: Glasnogovornik Iranske revolucionarne garde zaprijetio SAD-u i Izraelu odmazdom pa se rasplakao; Trump se na Twitteru narugao Irancima

03.01.2020 u 09:24

Bionic
Reading

Generala Kasema Sulejmanija, zapovjednika elitnih snaga Kudsa u sklopu Iranske revolucionarne garde, ubile su u petak američke snage u Iraku, javljaju svjetske novinske agencije. Pentagon je potvrdio da je ubijen 'po nalogu predsjednika', prenosi BBC. U napadu je ubijen i zamjenik zapovjednika Postrojbi narodne mobilizacije (PMU), koalicije proiranskih paravojnih jedinica u Iraku, Abu Mahdi al Muhandis

General Sulejmani nalazio se u automobilu u prostoru bagdadske zračne luke, u pratnji lokalnih milicija koje podržava Iran, kad je pogođen u američkom zračnom napadu.

Vrhovni iranski poglavar, ajatolah Ali Hamnei rekao je da 'kriminalce čeka teška osveta' za ubojstvo Sulejmanija. Svijet strahuje da bi situacija mogla eskalirati u rat širih razmjera.

15:09 Na napad na Sulejmanija reagiralo je i hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova promijenivši na svojim stranicama upozorenje koje se odnosi na putovanje u Iran. MVEP preporuča izbjegavati putovanje u određena područja. 'Hrvatskim državljanima preporučujemo da o planiranom putovanju u Iran obavijeste Sektor konzularnih poslova u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova ili Veleposlanstvo RH u Iranu. Iako je Teheran siguran grad, hrvatskim građanima preporučujemo poseban oprez i izbjegavanje mjesta masovnih okupljanja, te poštivanje naputaka policije i snaga sigurnosti. Preporučuje se izbjegavati putovanja u jugoistočnu pokrajinu Sistan-Beludžistan, koja graniči s Afganistanom i Pakistanom. Zbog sigurnosnih razloga i nestabilnosti, hrvatskim građanima također preporučamo izbjegavanje putovanja unutar 100 km u graničnim područjima prema Afganistanu i Iraku', stoji na stranicama MVEP-a.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova napominje kako je Iran je proglasio nacionalnu žalost od 3. do 6. siječnja 2020. zbog smrti iranskog generala Qassema Soleimanija, poginulog u napadu SAD-a u Bagdadu 3. siječnja 2020. 'Stoga je vjerojatno da će u gradovima diljem Irana biti žalobnih okupljanja i mimohoda. Preporučuje se pratiti upute lokalnih vlasti, te izbjegavati sva okupljanja, mimohode i povorke', piše na stranicama MVEP-a.

14:55 Deseci američkih državljana koji rade za strane naftne kompanije u Iraku napuštaju tu državu, prenose mediji Reutersovu vijest. Iz američkog veleposlanstva apelirali su na svoje državljane da napuste Irak što je prije moguće.

14:40 Američki Državni tajnik Mike Pompeo tamošnjim je medijima izjavio kako je udar na Bagdad bio izveden kako bi se omeo 'neposredni napad' koji bi ugrozio Amerikance na Bliskom istoku. U izjavi za CNN i Fox News, Pompeo je rekao kako su napravili procjenu temeljenu na obavještajnim podacima da za cilj odaberu Kasema Sulejmanija.

'On je aktivno planirao, prema njegovim riječima, veliku akciju u regiji, kojom bi se ugrozili životi desetina, ako ne i stotina Amerikanaca. Prošla noć je bilo vrijeme kad smo morali udariti da bismo spriječili taj napad', izjavio je Pompeo, a prenosi BBC.

14:01 Američki predsjednik Donald Trump oglasio se na Twitteru. 'Iran nikad nije dobio rat, ali nikad nije izgubio pregovore', napisao je.

13:46 Pojavila se snimka na kojoj se glasnogovornik Iranske revolucionarne garde, brigadni general Ramezan Šarif, rasplakao nakon što je zaprijetio SAD-u i Izraelu 'oštarim odgovorom' zbog ubojstva Kasema Sulejmanija.' Opšrnije o tome što je Šarig rekao možete pročitati niže u tekstu objavljenom u 10:40 sati.

'

13:42 Američki državni tajnik Mike Pompeo telefonski je razgovarao s britanskim ministrom vanjskih poslova Dominicom Raabom i njemačkim ministrom vanjskih poslova Heikom Maasom. U oba slučaja Pompeo je 'jasno dao do znanja da su Sjedinjene Američke Države posvećene smanjivanju tenzija' nakon ciljanog atentata u kojem je poginuo vodeći iranski general. Pompeo se zahvalio Raabu na njegovoj ranijoj izjavi gdje je kazao da 'prepoznaje trajne agresivne prijetnje koje predstavlja iranska postrojba Kuds' i zahvalio se Haasu što je izrazio 'zabrinutost zbog kontinuiranih vojnih provokacija iranskog režima'.

13:32 Iračka vojska osudila je ubojstvo Abu Mahdija al-Muhandisa, iračkog paravojnog vođe koji je umro zajedno s Kasemom Sulejmanijem, visokim iranskim generalom. Iračka vojska smatra da je ubojstvo jasno kršenje mandata SAD-a u Iraku, navodi Reuters. Al-Muhandisa smatraju herojem i mučenikom. Vođe raznih iračkih paravojnih milicija zazivaju osvetu.

Tko je Abu Mahdi al-Muhandis možete pročitati ovdje.

13:13 Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, Maria Zaharova je poručila da su Sjedinjene Američke Države "željele promijeniti ravnotežu snaga u regiji" ubojstvom generala Sulejmanija. "To neće dovesti do ničega, osim do eskalacije napetosti u regiji koja će utjecati na milijune ljudi", napisala je na Facebooku.

13:10 Izraelski premijer Benjamin Netanyahu brani odluku SAD-a o zračnom napadu u kojem je ubijen iranski general Kasem Sulejmani. Netanyahu je kazao da je Sulejmani odgovoran je za smrt američkih građana i mnogih drugih nevinih ljudi te je planirao još napada. 'Predsjednik Trump zaslužuje svu zaslugu za brzo, snažno i odlučno postupanje. Izrael stoji sa Sjedinjenim Državama u pravednoj borbi za mir, sigurnost i samoobranu.

  • +25
Prosvjedi u Iranu nakon ubojstva Sulejmanija Izvor: EPA / Autor: ABEDIN TAHERKENAREH

13:00 Francusko veleposlanstvo u Teheranu upozorilo je francuske građane da se drže podalje od bilo kakvih okupljanja ili gužve tijekom trodnevne žalosti za Sulejmanijem. Također je preporučio 'oprezno i diskretno' ponašanje na putovanjima. U međuvremenu, nizozemsko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je na sve veće nasilje i nemire u Bagdadu, poručivši građanima da napuste grad ako je moguće. U Njemačkoj je zamjenica glasnogovornika kancelarke Angele Merkel pozvala na smanjivanje tenzija, ali je pružila podršku SAD-u u odluci o pokretanju udara. 'Američka akcija bila je reakcija na niz vojnih provokacija za koje je odgovoran Iran', citirao je Reuters Ulrike Demmer, iz ureda za odnose s javnošću njemačke vlade, koja je dodala da u Njemačkoj s velikom zabrinutošću gledaju na aktivnosti Irana u regiji. 'Stojimo pred opasnom eskalacijom', dodala je.

12:40 'Europa i SAD moraju pod svaku cijenu održavati transatlantsko jedinstvo u trenutku kada se bliži politički potres, bez obzira što odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa izazivaju globalne rizike i njegove namjere ostaju nejasne', izjavio je bivši predsjednik Europskog vijeća i aktualni predsjednik Europske pučke stranke (EPP) Donald Tusk.

12:30 Vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamnei, imenovao je brigadnog generala Esmaeila Kanija novim zapovjednikom postrojbi Kuds, posebnih snaga Islamske revolucionarne garde za djelovanje u inozemstvu, priopćila je novinska agencija Fars.

12:05 Hasan Nasralah, vođa libanonske proiranske militantne formacije Hezbollah, pozvao je na osvetu za smrt generala Sulejmanija.

11:42 Cijene nafte porasle su u petak ujutro nakon što je u zračnom napadu SAD-a ubijen značajni iranski vojni zapovjednik. Potez je povećao napetosti između dviju sila. Cijene nafte porasle su preko dva dolara za barel, dok su cijene zlata i druge sigurne imovine u petak također porasle, javlja Reuters, dodajući da su 'trgovci bili očigledno prestrašeni' smrću Kasema Sulejmanija. Ista agencija također javlja da strane naftne kompanije evakuiraju desetine zaposlenih s američkim državljanstvom iz iračkog grada Basre.

>>> Ako Iran iz osvete za smaknuće generala Sulejmanija udari po tankerima u Hormuškom tjesnacu, ugrozit će se svjetska opskrba naftom, a cijena će joj otići u nebesa

11:30 Objavljene su i fotografije s mjesta atentata. Možete ih pogledati ovdje.

11:02 Irak će u subotu održati hitno zasjedanje parlamenta na kojem će se raspravljati o američkom zračnom napadu u Bagdadu u kojem je ubijen visoki iranski vojni zapovjednik i irački dužnosnici, javlja Reuters. Zamjenik predsjednika iračkog parlamenta Hasan al Kabi rekao je da je vrijeme za okončanje nesmotrenosti i bahatosti SAD-a, dodavši da će subotnje zasjedanje biti posvećeno donošenju 'odlučnih odluka vezanih uz američku prisutnosti u Iraku'.

10:57 Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odlučio je skratiti posjet Grčkoj zbog zabrinutosti za sigurnost Izraela nakon atentata na iranskog generala Kasema Sulejmanija u Iraku. Izraelska veleposlanstva i konzulati širom svijeta nalaze se na najvišem stupnju pripravnosti. Netanyahu još nije komentirao smrt generala Sulejmanija i zatražio je od ministara da ne raspravljaju o tome javno, prenosi The Jerusalem Post.

10:56 ''Ova godina počinje dramatično i otvara Pandorinu kutiju onim što će se događati, a ovaj napad sasvim sigurno neće proći bez posljedica, izjavio je za tportal Denis Avdagić, geopolitički analitičar i sigurnosni stručnjak. Više ovdje.

10:40 Glasnogovornik Iranske revolucionarne garde, brigadni general Ramezan Šarif izjavio je u petak ujutro na iranskoj televiziji da će SAD i Izrael dobiti 'oštar odgovor' zbog ubojstva Kasema Sulejmanija. 'Danas su Izraelci i Amerikanci počinili javan zločin u suprotnosti sa svim međunarodnim propisima i zakonima i trebali bi biti sigurni da će dobiti žestok odgovor', izjavio je Šarif. Dodao je da će, iako članovi Iranske revolucionarne garde trenutno tuguju, 'njihova odlučnost da se osvete uzurpacijskom cionističkom i zločinačkom američkom režimu biti još veća. Sigurno da trenutna radost Amerikanaca i cionista neće dugo trajati i pretvorit će se u tugu', naveo je Šarif. Glasnogovornik Iranske revolucionarne garde je rekao da će ta organizacija 'započeti novo poglavlje' nakon Sulejmanijeve smrti i da postoje mnogi koji će željeti nastaviti njegovo nasljeđe.

10:29 Američki državni tajnik Mike Pompeo objavio je na Twitteru video u kojem se vide, kako je naveo, Iračani koji na ulicama slave zbog smrti iranskog generala Kasema Sulejmanija.

10:25 State Department je pozvao američke građane da hitno napuste Irak.

10:20 Iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio je u petak da će se Iran i slobodne države u regiji osvetiti SAD-u nakon smrti generala Sulejmanija. 'Nema sumnje da će se velika nacija Irana i druge slobodne nacije u regiji osvetiti zločinačkoj Americi za ovo stravično ubojstvo', navodi se u priopćenju Rohanija objavljenom na stranici iranske vlade.

10:10 Protuamerički i protucionistički skupovi održat će se diljem Irana nakon molitve u petak. Skupovi u organizaciji vlade bit će održani kako bi 'iskazali bijes prema Sjedinjenim Američkim Državama' nakon smrti generala Sulejmanija.

10:00 Kina je pozvala sve strane, 'posebno Sjedinjene Američke Države', da pokažu suzdržanost nakon smrti generala Sulejmanija kako situacija ne bi dodatno eskalirala. 'Kina se oduvijek protivila uporabi sile u međunarodnim odnosima', rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang na dnevnom brifingu za novinare. Kina je stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a i glavni kupac iranske nafte.

  • +8
Kasem Sulejmani Izvor: Profimedia / Autor: SalamPix/ABACA / Abaca Press / Profimedia

9:55 Irački premijer Adel Abdel Mahdi osudio je 'atentat' na generala Sulejmanija i iračkog zapovjednika proiranskih milicija Abua Mahdija al Muhandisa. Rekao je da je napad predstavlja 'opasnu eskalaciju koja je iskra mogućeg razornog rata u Iraku', prenijeli su državni irački mediji, izvještava BBC. Dodao je da su napadom prekršeni uvjeti prisutnosti američke vojske u Iraku i pozvao parlament da održi izvanredno zasjedanje.

9:50 O ubojstvu Sulejmanija se oglasio i američki predsjednički kandidat Joe Biden te je kazao da nijedan Amerikanac neće proliti suzu za ubijenim iranskim generalom, ali da je američki predsjednik Donald Trump ovim činom doveo Bliski istok na rub velikog sukoba. Predsjednička kandidatkinja Elizabeth Warren smatra, premda je general Sulejmani bio 'ubojica', odluku o atentatu 'nesmotrenim potezom'.

9:45 Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako 'ubojstvo Sulejmanija koji je poginuo u američkom napadu dronom na aerodromu u Bagdadu u Iraku smatra nesmotrenim korakom koji će dovesti do porasta napetosti u cijeloj regiji'. 'Sulejmani je vjerno služio u cilju obrane nacionalnih interesa Irana. Izražavamo iskrenu sućut iranskom narodu', dodaje se u priopćenju.

9.09 Tko je Kasem Sulejmani? Dječak sa sela koji je postao moćniji od iranskog predsjednika. Više ovdje.