reakcija teherana

Ako Iran iz osvete za smaknuće generala Sulejmanija udari po tankerima u Hormuškom tjesnacu, ugrozit će se svjetska opskrba naftom, a cijena će joj otići u nebesa

03.01.2020 u 12:18

Bionic
Reading

Cijena nafte blago je skočila u petak na svjetskim tržištima nakon jačanja napetosti na Bliskom istoku poslije američke likvidacije iranskog vojnog generala, a analitičari strahuju da bi moglo doći do daljnjeg jačanja nestabilnosti

Cijene sirove nafte na svjetskim tržištima skočile su u petak u jednom trenutku i za više od četiri posto, na najvišu razinu još od rujna prošle godine, nakon jačanja napetosti na Bliskom istoku prouzročenim američkim zračnim napadom na Bagdad u kojem su stradali irački i iranski vojni dužnosnici. Investitori strahuju da bi Iran u osvetničkom pohodu mogao napasti imovinu američkih saveznika na Bliskom istoku, a napad bespilotnom letjelicom na najveću saudijsku rafineriju u rujnu lani jasno je pokazao ranjivost naftne infrastrukture u regiji.

U američkom zračnom napadu u blizini bagdadskog aerodroma stradali su iranski general Kasem Sulejmani, jedan od najviših iranskih vojnih dužnosnika, kao i Abu Mahdi al Muhandis, zamjenik šefa iračkih snaga koje surađuju s Irancima. Sjedinjene Američke Države potvrdile su odgovornost za napad, a u izjavi američkog ministarstva obrane stoji da je naredbu za njega dao predsjednik Donald Trump.

Američki napad na Bagdad odgovor je na nasilne prosvjede u kojima su se tijekom novogodišnje noći irački prosvjednici uspjeli probiti na zemljište koje okružuje američku ambasadu u Bagdadu. Taj je prosvjed pak bio izazvan američkim zračnim napadom u kojem je stradalo 25 članova iračkih Narodnih vojnih snaga koje funkcioniraju paralelno s iračkom vojskom. Prije toga Narodne vojne snage smaknule su američkog građanina u napadu na iračku vojnu bazu, piše britanski The Guardian.

Amerikanci tvrde da je 'general Sulejmani aktivno razvijao planove za napad na američke diplomate i vojnike u Iraku i regiji' te dodaju da zračnim napadom žele 'odvratiti Iran' od budućih takvih planova. Iranski vrhovni vođa Ali Hamenei objavio je tri dana žalosti i obećao 'ozbiljnu osvetu' za ubojstvo generala koji je bio na čelu iranskih elitnih vojnih jedinica aktivnih u cijeloj regiji.

  • +8
Kasem Sulejmani Izvor: Profimedia / Autor: SalamPix/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Prema nekim procjenama, Sulejmani je bio najodgovornija osoba za rast iranskog utjecaja u regiji. Iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio je da će 'Sulejmanova žrtva očvrsnuti Iran u otporu američkom ekspanzionizmu i obrani islamskih vrijednosti. Bez sumnje, Iran i druge zemlje iz regije željne slobode će se osvetiti'.

Američki ministar obrane Mark Esper izjavio je u četvrtak da postoje znakovi da bi Iran ili snage koje podržava mogli planirati dodatne akcije nakon napada na ambasadu. Esper je upozorio da su se 'pravila igre promijenila' i da je moguće da će SAD morati poduzeti akcije predostrožnosti kako bi se zaštitili američki životi, navodi katarska medijska kuća Al Jazeera.

  • +25
Prosvjedi u Iranu nakon ubojstva Sulejmanija Izvor: EPA / Autor: ABEDIN TAHERKENAREH

Amerikanci su optužili Iran i za rujanski napad na saudijsku rafineriju Abkaik mada su odgovornost za tu akciju tada preuzeli jemenski pobunjenici Huti, protiv kojih Saudijska Arabija ratuje od 2015. Neposredno nakon tog napada cijena nafte na tržištima skočila je i za dvadesetak posto, da bi se u idućih nekoliko dana vratila na prijašnju razinu, nakon što je postalo jasno da ipak neće doći do većih problema u opskrbi svjetskih tržišta.

Analitičari sada nagađaju da bi eventualna meta novih iranskih napada mogli biti i tankeri koji prometuju Perzijskim zaljevom. Prije pola godine dva su naftna tankera oštećena u napadima za koje je SAD također optužio Iran, a to je bio samo jedan iz niza incidenata u kojima su stradali i drugi tankeri u obližnjoj emiratskoj luci Fudžaira, kao i saudijski naftovodi.

Prolazom Hormuz, koji spaja Perzijski zaljev i Arapsko more te na čijim se obalama s jedne strane nalazi Iran, a s druge saudijski saveznici, Ujedinjeni Arapski Emirati te Oman, prolazi oko četvrtine svjetske potrošnje nafte.

Nakon napada na saudijsku rafineriju, koji je cijenu barela sirove nafte u rujnu gurnuo i blizu razine od 70 dolara, vrijednost nafte na tržištima postepeno se snizila te se uglavnom kretala u razini od oko 60 dolara. Od polovice prosinca ona raste prema 65 dolara za barel, da bi se sada opasno približila i granici od 70 dolara, a nitko se još ni ne usudi prognozirati na koliko bi mogla porasti u slučaju eskalacije sukoba u Perzijskom zaljevu.

Zapaljivoj atmosferi na Bliskom istoku u proteklih nekoliko dana dodano je još goriva, a dođe li do dodatnog rasplamsavanja, posljedice požara mogle bi se lako osjetiti i na cijenama goriva svugdje u svijetu. Uz katastrofalne požare u Australiji, vatreniji početak nove godine teško da se mogao očekivati.