PARAVOJNI VOĐA

Tko je Abu Mahdi al-Muhandis koji je ubijen sa Sulejmanijem u Bagdadu

03.01.2020 u 13:32

Bionic
Reading

Irački paravojni zapovjenik Abu Mahdi al-Muhandis bio je među ubijenim u zračnom napadu u petak u Bagdadu.

Muhandis, čije je pravo ime Jamal Jaafar Ibrahim, bio je visoko rangirani zapovjednik u iračkim Postrojbama narodne mobilizacije (PMU). Riječ je o moćnoj koaliciji paravojnih formacija u Iraku, kojom dominiraju šijitske milicije.

Borci PMU-a odigrali su ključnu ulogu u ratu protiv Islamske država. SAD tvrdi da se nekoliko šijitskih milicija nalazi pod izravnom kontrolom Irana. Optužuju ih da napadaju američke postrojbe.

Muhandis je bio zakleti neprijatelj SAD-a i imao je reputaciju iranskog čovjeka u Iraku, navodi BBC. Kuvajtski sud osudio ga je na smrt u odsutnosti zbog sudjelovanja u nizu bombaških napada koji su ciljali na američko i francusko veleposlanstvo 1983. godine.Također su ga američke vlasti tražile pod optužbom za terorizam. Muhandis je zapovijedao proiranskom grupom Kataib Hezbollah u Iraku, koju je Washington okrivio za raketni napad u kojem je prošlog petka ubio jednog Amerikanca na sjeveru Iraka.

SAD je na tu provokaciju odgovorio napadom u ciljeve militantne proiranske skupine Kataib Hezbollah u kojima su ubijene 23 osobe. Taj napad je izazvao nasilne prosvjede u kojima se simpatizeri Kataib Hezbollaha prodrli u kompleks američkog veleposlanstva u glavnom iračkom gradu Bagdadu u srijedu.