mora ostati u Washingtonu

Pompeo odgodio posjet Ukrajini zbog napada na veleposlanstvo SAD-a u Bagdadu

01.01.2020 u 21:26

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Mike Pompeo odgodio je posjet Ukrajini kako bi pratio stanje u Iraku gdje su proiranski prosvjednici u utorak napali američko veleposlanstvo u Bagdadu, rekla je u srijedu glasnogovornica State Departmenta Mogran Ortagus

Pompeo "mora ostati u Washingtonu kako bi zajamčio sigurnost Amerikanaca na Bliskom istoku", precizirala je u priopćenju.

Ortagus je dodala da je cijela Pompeova međunarodna turneja u Ukrajinu, Bjelorusiju, Kazahstan, Uzbekistan i Cipar odgođena.

Očekivalo se da će Pompeov posjet Ukrajini u petak biti iznimno praćen dok traje proces opoziva Donalda Trumpa, optuženog da je ucjenjivao Kijev u izborne svrhe.

Državni tajnik, koji od početka brani Trumpa, trebao je razgovarati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem.

Donald Trump je 18. prosinca u Zastupničkom domu Kongresa službeno optužen za zlouporabu ovlasti.

Optužen je da je zaledio važnu vojnu pomoć Kijevu kako bi ishodio od svog  ukrajinskog kolege da provede istragu o njegovom demokratskom suparniku Joeu Bidenu, koji ima najviše izgleda da se u studenom iduće godine natječe s njim u utrci za Bijelu kuću.

Pompeo je zatim trebao posjetiti Minsk i u subotu se sastati s predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom.

U nedjelju je trebao otputovati u Nur-Sultran u Kazahstanu, zatim 5. i 6. siječnja u Uzbekistan, a dan kasnije u Nikoziju na susret s ciparskim čelnicima.