OD WAGNERA DO BANCROFTA

Rusi i Amerikanci nadigravaju se na vrućem terenu u Africi

06.01.2024 u 17:36

Bionic
Reading

Srednjoafrička Republika ulazi u pregovore s američkom privatnom vojnom tvrtkom Bancroft. To je izazov za utjecaj ruske privatne vojske Wagner u ovoj zemlji zahvaćenoj sukobima.

Albert Yaloke Mokpeme, glasnogovornik predsjednika Srednjoafričke Republike, prošli tjedan je spomenuo napore zemlje da diverzificira svoje odnose – tražeći pomoć́ od zemalja poput SAD-a i Rusije u obuci vojnika.

„SAD Srednjoafričkoj Republici nudi obuku vojnika, kako ovdje u zemlji, tako i na američkom tlu“, rekao je Mokpeme.

Amerikanci u oblasti kojom dominira Wagner

Potencijalno sudjelovanje privatne američke vojne tvrtke Bancroft Global Development ukazuje na interes SAD-a da ospori dominaciju Rusije u Srednjoafričkoj Republici. Wagner se suočava s unutarnjim previranjima nakon smrti svog osnivača Jevgenija Prigožina prošle godine.

Analitičari vjeruju da zapadne zemlje vide priliku da popune prazninu koju je ostavila Wagnerova reorganizacija. To je ono na što računa predsjednik Faustin Archange Touadera računa, nadajući se da će „iskoristiti Wagnerovu reorganizaciju da smanji svoju ovisnost o Rusima", rekao je izvor iz europskih sigurnosnih struktura za AFP.

No Bancroft je negirao raspoređivanje svojih ljudi u glavnom gradu Srednjoafričke Republike Banguiju, ali je potvrdio da razgovara s vladom predsjednika Touadere.

„Počevši od srpnja Bancroft je dogovorio okvir za razgovor o mogućim budućim aktivnostima s vladom Srednjoafričke Republike. To je sve“, priopćila je glasnogovornica ove privatne tvrtke u pisanoj izjavi u utorak.

„Diverzifikacija odnosa"

Čini se da se vlada Srednjoafričke Republike odlučila za balansiranje. Priznajući razgovore s Bancroftom, ona također naglašava suradnju s Wagnerom – ističući potrebu za „diverzifikacijom odnosa".

Cilj ove strategije je održavanje sigurnosnih partnerstva i s Rusijom i sa SAD-om – i potencijalno iskoristiti njihovo rivalstvo kako bi se osigurali povoljni poslovi.

Međutim, unutar zemlje se javlja zabrinutost, posebno u glavnom gradu Banguiju, gdje se strahuje od potencijalnog sukoba između ruskih i američkih snaga. Vlada je nastojala ublažiti zabrinutost, naglašavajući da bi Bancroftovo prisustvo bilo namijenjeno isključivo obuci srednjoafričkih oružanih snaga.

Zabrinutost zbog moguće eskalacije

No promatrači su upozorili na opasnosti od kohabitacije između rivalskih snaga. Glasovi iz nevladinih organizacija upozoravaju na mogućnost sukoba oko kontrole rudnih resursa.

Potencijal za kršenje ljudskih prava i daljnju nestabilnost također izaziva veliku zabrinutost. „Ne može biti kohabitacije između Amerikanaca i Wagnerovih plaćenika sa svim zlostavljanjima koja su počinili nad stanovništvom srednje Afrike i sa svim dokazima koje imamo", kaže Karl Blague iz nevladine organizacije G16.

Unatoč službenim izjavama, anonimni vladin dužnosnik je za Deutsce Welle potvrdio: „Da, američke paravojne formacije su već́ tamo. I to budi istinsku zabrinutost."

Geopolitičke posljedice

Na međunarodnom planu angažiranje Bancrofta je dio šire strategije za smanjenje ovisnosti o Wagnerovim plaćenicima koje podržava Rusija.

Francuske trupe, koje su u zemlji bile raspoređene 2013. da zaustave građanski rat, povukle su se 2016. godine, prepuštajući Srednjoafričkoj Republici da službeno dovede pripadnike Wagnera da obučavaju vojsku.

Budući da su pobunjeničke grupe napredovale prema glavnom gradu, 2020. su angažirani dodatni ruski operativci. Anonimni dužnosnik je rekao da su Rusi već́ duboko umiješani, smanjujući mogućnost sukoba.

„O tome još nisam razgovarao s kolegom iz inozemnih poslova. Ali ono što me pomalo umiruje je činjenica da Rusi sudjeluju u Vijeću za nacionalnu sigurnost i da Amerikanci ne mogu biti tamo bez njihovog znanja, a kamoli njihovog pristanka", rekao je taj anonimni izvor za DW.

Francuska i Europska unija pomno prate situaciju. SAD, iako službeno poriče bilo kakvu vezu s Bancroftom, vjerojatno pruža neslužbenu podršku kroz osoblje i resurse.

„Mnogo angažiranih osoba će biti bivši američki vojnici, postoje osobne veze i taktički kontakti koji bi mogli poslužiti kao kanali povezivanja", rekao je Colin Clarke iz analitičkog centra za sigurnost Soufan u New Yorku.

Rusija je pak odlučna da zadrži svoje uporište u zemlji, a Wagnerov utjecaj je i dalje značajan.

Neizvjesna budućnost

Nepotvrđeni izvještaji francuskog dnevnika Le Monde s kraja 2022. govore o ponudi koju su Sjedinjene Države navodno uputile Srednjoafričkoj Republici – sigurnosni sporazum u zamjenu za distanciranje od Wagnera.

Tako se i Bancroftovi razgovori smatraju dijelom većeg geopolitičkog nadmetanja.

Američko Ministarstvo vanjskih poslova je objavilo službeni stav: „Sjedinjene Države ostaju u potpunosti posvećene partnerstvu s narodom Srednjoafričke Republike i nastavit će blisko surađivati s vladom na postizanju zajedničkih ciljeva mirne i prosperitetne Srednjoafričke Republike koja poštuje ljudska prava i vladavinu zakona."

A dok Srednjoafrička Republika pokušava pronaći delikatnu geopolitičku ravnotežu, potencijalna suradnja s Bancroftom otvara pitanja o utjecaju dodatnih paravojnih snaga na zemlju u kojoj je već dovoljno kaosa.

Promatrači čekaju daljnji razvoj događaja da vide kako se ova nevjerojatna kohabitacija odvija i hoće li to donijeti stabilnost ili možda dodatno pogoršati izazove s kojima se suočava Srednjoafrička Republika.