OBJAVLJENE SNIMKE

Rusko-ukrajinski rat preselio se u Afriku: Ukrajinci napali Wagner

20.09.2023 u 10:55

Bionic
Reading

Ukrajinske specijalne službe vjerojatno stoje iza niza napada bespilotnim letjelicama i kopnene operacije usmjerene protiv milicije koju podupire skupina Wagner u blizini glavnog sudanskog grada, otkrio je CNN, što povećava izglede da su se posljedice ruske invazije na Ukrajinu proširile daleko od glavnog fronta

Govoreći za CNN, ukrajinski vojni izvor opisao je operaciju kao djelo 'nesudanske vojske'. Na upit stoji li Kijev iza napada, izvor je samo rekao da su 'vjerojatno odgovorne ukrajinske specijalne službe'. Operacija je uključivala niz napada na paravojnu skupinu Rapid Support Forces (RSF), za koju se vjeruje da prima pomoć od Wagnera, ruske plaćeničke skupine, u borbi protiv sudanske vojske za kontrolu nad zemljom. CNN nije mogao neovisno potvrditi upletenost Ukrajine u niz napada, ali videosnimke otkrivaju obilježja napada dronovima u ukrajinskom stilu.

Dvije komercijalne bespilotne letjelice koje Ukrajinci naveliko koriste bile su upotrijebljene u najmanje osam napada, s natpisom na ukrajinskom jeziku vidljivim na upravljaču drona. Stručnjaci kažu da je korištena taktika - dronovi se obrušavaju izravno na metu - vrlo neobična u Sudanu i široj afričkoj regiji.

Tajni udari Ukrajine u Sudanu označili bi dramatično i provokativno širenje ratišta protiv Moskve. Osim niza ukrajinskih napada bespilotnim letjelicama duboko u ruskom teritoriju, njihova protuofenziva usredotočena je na okupirani istok i jug zemlje.

Ukrajina nije službeno preuzela odgovornost za napade u Sudanu, snimljene dronom. Te snimke kruže društvenim mrežama od četvrtka, a snimke kopnene operacije još nisu objavljene. Sudanski visoki vojni izvor kaže da 'nije imao saznanja o ukrajinskoj operaciji u Sudanu' i da ne vjeruje da je to istina. I neki američki dužnosnici iznenađeni su sugestijom da su udare i kopnenu operaciju možda izvele ukrajinske snage.

Videozapisi prikazuju niz napada dronova na širem području Omdurmana, grada na rijeci Nil nasuprot glavnom gradu Kartumu, žarišnoj točki borbe između dvije suparničke frakcije. Snimke s prikazom iz prvog lica (FPV) omogućuju pilotima da gledaju operaciju sa stajališta drona, uz specijalne naočale ili koristeći monitor za gledanje prijenosa uživo. Ono što se čini kao dron DJI MAVIC 3 može se vidjeti u videozapisima koji snimaju udare drona. Taj dron može letjeti na udaljenosti do 30 kilometara, uz domet videoprijenosa od 15 kilometara i 46 minuta leta, što bi značilo da pilot može upravljati njime boraveći u gradu ili vrlo blizu njega.

U videu koji prikazuje monitor kontrolera drona vidljiv je tekst na engleskom i ukrajinskom. U odrazu kontrolora može se vidjeti i operater drona, koji izgleda kao stranac, ali operater nosi balaklavu i nije ga moguće identificirati. Britanski stručnjak za identifikaciju oružja s portala Calibre Obscura analizirao je snimke za CNN i zaključio da se uređaj poklapa s onima koje ukrajinske snage koriste za upravljanje dronovima DJI MAVIC.

Mete šest napada bespilotnim letjelicama bila su vozila u pokretu na mostu Šambat. Osam drugih projektila pogodilo je parkirana vozila, zgrade i naoružane ljude u Omdurmanu te zapadnom predgrađu Ombada, u kojem je sudanska vojska posljednjih tjedana izvela niz zračnih napada ciljajući na položaje RSF-a, pri čemu su navodno poginuli brojni civili.

Zapaljen neboder u Kartumu, Sudan Izvor: Profimedia / Autor: -

CNN je geolocirao mjesta napada, ali nije mogao neovisno potvrditi datum snimaka. Čini se da je nekoliko njih izvedeno na mostu Šambat, koji povezuje Omdurman i Kartum, u skladu s lokalnim izvješćima na društvenim mrežama o napadu 8. rujna.

Udari su uslijedili samo dva dana nakon što je Wagner omogućio dolazak velikog konvoja oružja preko RSF-a u Al Zurug, na jugozapadu Sudana blizu granice s Čadom, prema drugom sudanskom izvoru na visokoj razini. Dužnosnik je rekao CNN-u da je velik broj vozila, uključujući nekoliko kamiona koji su prevozili Wagnerovo oružje, stigao u Al Zurug 6. rujna. CNN je dobio satelitske slike koje istog dana pokazuju više od 100 vozila, uključujući mnoštvo kamiona. Dva čadska vojna zviždača rekla su CNN-u da je konvoj putovao kroz Čad do Al Zuruga, što bi signaliziralo širenje Rusije i Wagnerove sfere utjecaja u Africi, za koju je poznato da uključuje Mali, Sudan, Srednjoafričku Republiku i Libiju.