obavještajni podaci

Hezbolah nabavlja moćni ruski protuzračni sustav od skupine Wagner?

03.11.2023 u 10:13

Bionic
Reading

Ruska plaćenička skupina Wagner, koju odnedavno vodi sin poginulog bivšeg vođe Jevgenija Prigožina, Pavel, planira opskrbiti libanonski Hezbolah sustavom protuzračne obrane, prema američkim obavještajnim podacima

Vijest je objavio američki Wall Street Journal (WSJ), pozivajući se na neidentificirane američke dužnosnike, a oni navode da skupina Wagner, koja je odigrala ključnu ulogu za Rusiju u njenom ratu protiv Ukrajine, planira isporučivati Pancir-S1 Helzbolahu. NATO taj sustav, koji koristi protuzračne rakete za presretanje zrakoplova, naziva SA-22, prenosi Sky News.

Kako je tportal već pisao, Pancir-S1 je protuzračni sustav s raketama zemlja-zrak kombiniranog kratkog i srednjeg dometa te predstavlja najnoviju tehnologiju protuzračne obrane. Riječ je o hibridnom topničko-raketnom sustavu koji je pored raketa naoružan s dva topa kalibra 30 milimetara, motrilačkim i ciljničkim radarom te elektrooptičkim blokom za nadzor i upravljanje paljbom. Postavljen je na kamion ruske proizvodnje Ural 5223 te se u kontejneriziranom obliku vrlo jednostavno postavlja i na neko drugo podvozje, poput tijela oklopnog transportera ili manjeg broda.

  • +9
Hezbolah Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikimedia Commons - Mehr News Agency

Prema neidentificiranom američkom dužnosniku, čije se riječi navode u članku, nije potvrđena informacija da je sustav već poslan u Libanon, ali američki dužnosnici prate razgovore između Wagnera i Hezbolaha, navodi WSJ. Ako bi došlo do isporuke, pretpostavlja se da bi ona bila izvedena preko Sirije, u kojoj je Rusija podržala predsjednika Bašara al Asada. Hezbolah je u zadnjih mjesec dana, od terorističkog napada Hamasa na jugu Izraela, sudjelovao u razmjeni vatre s izraelskom vojskom, no zasad se to zaustavljalo na manjim čarkama. Ipak, strahuje se da bi situacija mogla eskalirati i da bi se na libanonsko-izraelskoj granici mogao otvoriti novi front.