STRATEŠKO POJAČANJE

Rusi dopremili u Siriju sustave S-300

06.10.2016 u 11:22

Bionic
Reading

Rusija je u Siriju dopremila raketni sustav protuzračne obrane srednje dalekog dometa S-300, potvrdio je danas glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov, dodajući kako će on osiguravati primorsku bazu Tartus

Kako javlja ruska agencija Sputnjik, govoreći o raketnom sustavu Konašenkov je kazao kako mu nije jasno zašto je raspoređivanje kompleksa S-300 izazvalo pomutnju na Zapadu, jer on, kako je rekao, ne predstavlja nikakvu prijetnju, već je isključivo obrambenog karaktera.

Konašenkov se osvrnuo i na odluku SAD-a o napuštanju sporazuma o Siriji, kazavši kako Washington nije ispunio nijednu točku dogovora o prekidu vatre i time je dozvolio teroristima da se ponovno pregrupiraju i obnove zalihe streljiva.

'SAD bi trebao javno priznati da su praktično sve oporbene skupine u Siriji zapravo dio fronte Al Nusra', zaključio je Konašenkov.

Rusija, inače, ima čak 768 sustava S-300PMU i 185 komada sustava S-300V. Ovaj tip protuzračnog sustava prvotno je namijenjen za eliminaciju neprijateljskih balističkih krstarećih raketa. Sustav ima domet oko 75 kilometara, dok verzija Giant ima domet do 100 kilometara.

Pretpostavlja se da je u Siriju dopremljena verzija S-300V, koja je, za razliku od standardnog S-300, bazirana na gusjenicama, što joj pruža veću mobilnost na terenu te daje veći naglasak u antibalističkoj borbi s raketama 9M82.

Valja napomenuti kako dosad niti jedan projektil sustava S-300 nije ispaljen u nekom od sukoba. U travnju 2005. godine, tijekom NATO-vih vojnih vježbi u Francuskoj i Njemačkoj pod nazivom Trial Hammer 05, čiji je cilj bio simulacija suzbijanja neprijateljske protuzračne obrane, sudjelovali su i slovački S-300PMU, što je bilo od velikog značenja za NATO.

Zanimljiv je i podatak da je i Hrvatska 1995. nabavila sustav S-300, ali se pretpostavlja da nikad nije bio kompletiran te nije ni korišten u borbi. Od 2004. sustav nije više u Hrvatskoj, a pretpostavlja se da je završio u SAD-u.