nema dobrih vijesti

'Rushdie je na respiratoru i ne može govoriti. Nažalost, mogao bi izgubiti jedno oko, a jetra mu je oštećena‘

13.08.2022 u 07:13

Bionic
Reading

Zdravstveno stanje pisca Salmana Rushdieja nije dobro nakon što je u petak izboden na pozornici u državi New York. Njegov agent Andrew Wylie izjavio je kako 'vijesti nisu dobre'

'Vjerojatno će izgubiti jedno oko; živci u ruci su mu presječeni; a jetra mu je izbodena i oštećena. Na respiratoru je i ne može govoriti', navodi se u agentovu priopćenju, a prenosi BBC.

Za napad na slavnog književnika osumnjičen je Hadi Matar, 24-godišnjaka iz New Jerseya.

Dužnosnici vjeruju da je djelovao sam. Nije uputo prethodnih prijetnji prije napada, rekli su predstavnici policije. Još nema ni naznaka motiva Rushdiejeva napadača.

Podsjetimo, slavni britanski književnik Salman Rushdie ranjen je u napadu nožem u petak uoči predavanja u američkoj državi New York.

Napadač se zaletio se na pozornicu u Instituciji Chautauqui, gdje se pisac spremao održati predavanje, i ubo ga nožem u vrat. Motivi zasad nisu poznati, a Rushdie je odmah prebačen u bolnicu.

  • +22
Salman Rushdie Izvor: Profimedia / Autor: John MACDOUGALL / AFP / Profimedia

Liječnica koja je trebala biti na predavanju rekla je za New York Times da je pomogla piscu nakon napada. Rita Landman kazala je da je on zadobio više ubodnih rana, uključivo i u desnu stranu vrata.

Rushdiejeva knjiga 'Sotonski stihovi' zabranjena je u Iranu od 1988. godine, jer je mnogi muslimani smatraju bogohulnom. Godinu dana kasnije, pokojni iranski vođa ajatolah Ruhollah Khomeini izdao je fetvu, pozivajući na Rushdiejevu smrt.

Također je ponuđena nagrada od oko tri milijuna dolara za onoga tko ubije Rushdieja.

Iranska vlada odavno se distancirala od Homeinijevog dekreta, ali bez rezultata: 2012. godine poluslužbena iranska vjerska zaklada podigla je nagradu za Rushdieja s 2,8 na 3,3 milijuna dolara.

Književnik rođen u Indiji slavu je postigao s romanom 'Djeca ponoći' iz 1981. koji je samo u Velikoj Britaniji prodan u milijun primjeraka. Život mu je promijenila četvrta knjiga, 'Sotonski stihovi' iz 1988. godine. Nekoliko desetaka ljudi ubijeno je nakon objave te knjige, među njima i njezini prevoditelji.