SLUČAJ 'KAMIONI'

Rončević u utorak pred sudom

05.01.2010 u 15:18

Bionic
Reading

Protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića i njegova pomoćnika u MORH-u Ive Bačića zbog afere 'kamioni' u utorak će se pred sutkinjom Jasnom Smiljanić na zagrebačkom Županijskom sudu održati pripremno ročište uoči početka suđenja

Ročište će biti zatvoreno za javnost, kao što je bila i sjednica optužnog vijeća 14. prosinca, na kojoj je potvrđena optužnica kojom se Rončević i Bačić terete da su zloporabom položaja i ovlasti pri kupnji vojnih kamiona 2004. oštetili državni proračun za više od 10,2 milijuna kuna.

Na pripremno ročište pozvana su dvojica optuženika, njihovi branitelji i državni odvjetnik.

Predsjednica sudskog vijeća tada može iz spisa, koji navodno ima oko 6.000 stranica, izdvojiti nezakonite dokaze ako to prije nje nisu učinili sudac istrage i optužno vijeće. Izdvojeni dokazi ne mogu se razgledati niti upotrijebiti u kaznenom postupku.

Stranke mogu predložiti nove dokaze ako su za njih doznale nakon potvrđivanja optužnice.

Državni odvjetnik na ročištu izlaže dio optužnice iz kojeg proistječu zakonska obilježja kaznenog djela i zakonski naziv kaznenog djela te podastire dokaze koji potvrđuju optužnicu, a može predložiti i kaznu.

Dvojica bivših visokih dužnosnika u MORH-u nakon toga ponovno bi se trebali očitovati o USKOK-ovim optužbama te zajedno s braniteljima točno odrediti koje dijelove optužnice poriču i zbog čega.

Stranke obrazlažu dokazne prijedloge koje namjeravaju izvesti na suđenju na kojem se ne smiju izvesti dokazi za koje su stranke znale, ali ih, bez opravdanog razloga, nisu predložile na pripremnom ročištu.

Na kraju rasprave sutkinja Smiljanić odredit će datum početka suđenja te koji će se svjedoci i vještaci pozvati.

USKOK-ova tužiteljica Ksenija Pavić pred optužnim je vijećem prije mjesec dana potkrijepila optužnicu sa 390 dokumenata, iskazima 29 svjedoka te nalazima sudskih vještaka. Tada je najavila da će kaznu za optužene predložiti tijekom suđenja.

Rončevića i Bačića tereti se da su pri kupnji vojnih kamiona 2004. oštetili državni proračun jer su od tvrtke Eurokamioni kupili 39 vojnih kamiona za 34,4 milijuna kuna, što je 10,2 milijuna kuna više od najniže cijene koju je ponudila zagrebačka tvrtka Man Importer.

Obojica od početka kaznenog postupka opovrgavaju te optužbe i tvrde da su nedužni.

Postupak protiv njih vodi se po odredbama novog Zakona o kaznenom postupku u koji su uvedene novosti kao što je, primjerice, pripremno ročište.