pandemija

Režim ulaska u Sloveniju iz Hrvatske prilagođen regionalnoj situaciji, većina županija na 'narančastoj listi'

28.09.2020 u 11:21

Bionic
Reading

Prema ažuriranoj listi država s obzirom na njihovu epidemiološku sigurnost, režim ulaska u Sloveniju iz Hrvatske prilagođen je regionalnoj situaciji pa se je većina županija našla na "narančastoj", sigurnijoj epidemiološkoj listi i nisu više na rizičnom "crvenom" popisu

To znači da će se slovenski državljani i oni koji u Sloveniji imaju stalno prebivalište moći vraćati bez testa na Covid-19 ili obvezujuće karantene iz većine hrvatskih županija koje su uvrštene na novu tzv. "narančastu" listu, prenijeli su slovenski mediji informaciju vlade sa sinoćnje sjednice.

Riječ je o županijama koje graniče sa Slovenijom, te većini ostalih, osim županija u srednjoj i južnoj Dalmaciji, te tri županije u zapadnoj Slavoniji koje ostraju u tzv. "crvenoj" zoni.

Nove su liste epidemiološke sigurnosti prilaođene europskim preporukama da se za "zelene" - epidemiološki sigurne - smatraju države ili regije koje imaju do najviše 25 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na 100.000 stanovnika, dok je slovenski kriterij do sada bio stroži - 10 aktivnih slučajeva zaraze.

U skladu s time, na "zelenom" popisu slovenske vlade od danas su se našli i Cipar, Finska, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Poljska, Australija, Novi Zeland, Srbija i Urugvaj.

Na "zelenoj" listi unatoč povećanom broju zaraza u zadnje vrijeme ostaje i Austrija, osim Beča i istočnih pokrajina koje su u "crvenoj" epidemiološki nesigurnoj zoni, pa će za ulazak u Sloveniji putnici trebati negativan test na Covid-19 ili 10-dnevnu karantenu.

Stanje u Sloveniji u kojoj se zadnjih tjedana epidemiološka situacija pogoršala ne popravlja se bitno.

Vlada je u ponedjeljak objavila da je zadnja 24 sata sa 909 testiranja potvrđeno 39 novih zaraza, a dvije su osobe preminule. Dan ranije je sa 1917 testiranja potvrđeno 159 novih zaraza.

Reprodukcijski broj širenja zaraze i dalje je visok, oko 1,3, što zabrinjava epidemiologe koji upućuju i savjetuju na što dosljednije pridržavanje epidemioloških mjera, a ovih se dana očekuje i donošenje novih mjera za ublažavanje epidemije.