proširenje eu-a

Ressler: Postupak proširenja definitivno se treba ubrzati jer je to od geopolitičke i strateške važnosti za EU

07.10.2022 u 15:46

Bionic
Reading

U sklopu konferencije 'Odredište: Zajedno za EU' održana je panel-rasprava 'Proširenje Europske unije - Jesmo li spremni za zapadnobalkanski paket?' na kojoj su sudjelovali europarlamentarci Željana Zovko (HDZ, EPP), Karlo Ressler (HDZ, EPP) i Alessandra Moretti (S&D), predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković, članica upravnog odbora Europskog foruma mladih María Rodriguez Alcazar te bivši povjerenik Europske komisije za proširenje i politiku susjedstva Štefan Füle

Istaknuto je kako je s jedne strane u nekim razvijenim državama članicama EU-a prisutna izrazita zasićenost proširenjem, ali i da s druge strane kod država kandidatkinja dolazi do stagnacije u potrebnim reformama.

Govorilo se i o europskoj političkoj zajednici - novoj platformi veće suradnje EU-a s bližim i daljnjim susjedstvom - te je ocijenjeno kako ona treba biti komplementarna politici proširenja, a ne njezina zamjena.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko rekla je da ne misli da će taj novi koncept suradnje potaknuti politiku proširenja Europske unije na Zapadni Balkan. 'Sve to već neko vremena stoji na mjestu, a tu je i problem migranata, tako da sam skeptična, posebice u ovakvoj situaciji u kojoj je fokus u potpunosti prebačen na rat u Ukrajini. U ovom kontekstu je, zbog geopolitičke pozicije ovih zemalja, to i sigurnosni problem ', rekla je Zovko.

Zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler rekao je da i Hrvatska i Europska unija otvoreno podupiru proširenje na Zapadni Balkan. 'Bilo je tu nekoliko strateških grešaka na strani Europske unije, ali isto u tim zemljama vidimo stagnaciju na polju potrebnih reformi', kaže Ressler te dodaje da se nada da će trenutačna geopolitička i ekonomske kriza biti i prilika za proširenje Europske unije. Naglasio je kako bi se postupak proširenja definitivno trebao ubrzati jer je to od geopolitičke i strateške važnosti za EU.

  • +11
Proširenje Europske unije - Jesmo li spremni za zapadnobalkanski paket? Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić/tportal

S njim se ne slaže bivši europski povjerenik za proširenje Štefan Füle. 'Jedina zemlja koja je spremna ući u Europsku uniju kakvu danas znamo je Crna Gora. Nijedna druga zemlja neće ući u ovakvu Europsku uniju. To je politička činjenica', istaknuo je Füle. Smatra da postoje veliki rizici u pretjerano dugom čekanju na ulazak u Europsku uniju, ali ako ne dođe do većih transformacija, te zemlje će opet 'zakasniti na vlak'.

Kad je riječ o mladima, upozoreno je na brojne probleme s kojima se suočavaju udruge mladih u regiji, od nedovoljno financijskih sredstava do nedovoljne potpore pa čak i blokada od strane matičnih vlada. Maria Rodriguez iz Europskog foruma mladih rekla je kako se mladi u zemljama Zapadnog Balkana nalaze u lošijoj situaciji nego njihovi vršnjaci u susjednim državama posebice kad je riječ o zapošljavanju, građanskim pravima i inovacijama.

Sadržaj je dio projekta EU: solidarnost i oporavak koji se realizira u suradnji s Europskim parlamentom u Hrvatskoj.