odredište: zajedno za eu

'Proširenje na zapadni Balkan može biti uspješna priča, ali i Unija i države moraju biti predane procesu'

07.10.2022 u 14:26

Bionic
Reading

Održana je međunarodna konferencija 'Odredište: Zajedno u EU' u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Mreže mladih Hrvatske. Glavni zaključak sudionika je da javne politike za mlade moraju biti sastavni dio procesa proširenja na države zapadnog Balkana, na taj način promičući suradnju na principu tolerancije

Pozdravne govore održali voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić, veleposlanici Češke i Francuske, Nj.E. Milan Hovorka i Nj.E. Gaël Veyssière te predsjednik Mreže mladih Hrvatske Leo Staković.

Violeta Staničić rekla je kako je konferencija važan korak u poticanju mladih ljudi kako bi shvatili da je za demokraciju potrebna participacija koja podrazumijeva debatu, razgovor, ali iznad svega glasanje na izborima. Osvrnula se i na glavnu temu konferencije, proširenje EU-a na Zapadnim Balkan te istaknula važnost te regije za Europsku uniju.

'Svaki razgovor o Zapadnom Balkanu počinje s nekoliko nama svima poznatih klišeja. To je da su to zemlje u srcu Europe, geografski okružene zemljama članicama EU-a i Europska unije nije potpuna bez Zapadnog Balkana. Klišej, da, ali isto tako potpuna istina', poručila je Staničić.

Frano Matušić, državni tajnik pri Ministarstvu vanjskih poslova istaknuo je kako Hrvatska podržava integraciju svih šest zemalja Zapadnog Balkana u Europsku uniju i kako će nastaviti politički podržavati te zemlje na njihovu putu u Europsku uniju. Istaknuo je kako je stabilno i prosperitetno susjedstvo u hrvatskom nacionalnom interesu, ali i u interesu Unije.

'Proširenje na zapadni Balkan može biti uspješna priča, ali i Unija i države zapadnog Balkana moraju biti predane procesu. Glavni cilj pristupnog procesa i pregovora je pripremiti kandidatkinju za članstvo, a to uključuje reforme i usklađivanje s temeljnim EU vrijednostima. Iz vlastitog iskustva znamo da su reforme teške. Postoji puno izazova, ali s predanošću i odlučnošću, sve je izvedivo', zaključio je Matušić.

  • +4
Konferencija Destinacija - Zajedno u EU: Mladi zapadnog Balkana i EU politika proširenja Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić/tportal

Bivši povjerenik Europske komisije za proširenje i politiku susjedstva Štefan Füle rekao je da je proširenje Europske unije trenutačno na neki način klinički mrtvo. 'Ako tu regiju ostavimo u stanju te svojevrsne kliničke smrti, to će biti takva gozba za zemlje s iznimno ambicioznim agendama poput Rusije i Kine', rekao je Füle. Kako objašnjava 'motor za proširenje unutar EU-a prestao je raditi jer Europska unija nije odradila pripremne procese.

'Kad se govori o proširenju, najčešće se govori o tome što trebaju učiniti države kandidatkinje. Ali pripreme su potrebne i Europskoj uniji', zaključio je Füle te podsjetio kako proširenje podrazumijeva raspravu o promjenama u donošenju odluka, financijskim pitanjima i učinku na zajedničko tržište.

Sadržaj je dio projekta EU: solidarnost i oporavak koji se realizira u suradnji s Europskim parlamentom u Hrvatskoj.