nastavak drame u sad-u

Republikanci odbili vlastiti zakon, 4 milijuna državnih radnika ostaje bez plaće?

30.09.2023 u 10:39

Bionic
Reading

Tvrdolinijski republikanci u Zastupničkom domu američkog Kongresa u petak su odbacili prijedlog zakona o privremenom financiranju vlade koji je predložio njihov čelnik, čime je gotovo sigurno da će se savezne agencije djelomično zatvoriti počevši od nedjelje

S 232-198 glasova, Zastupnički dom je odbacio mjeru kojom bi se vladino financiranje produljilo za 30 dana i spriječilo gašenje. Taj bi zakon srezao potrošnju i ograničio imigraciju, republikanske prioritete koji su imali male izglede da prođu u Senatu pod kontrolom demokrata. Poraz je ostavio republikance - koji kontroliraju Dom sa 221-212 - bez jasne strategije za sprečavanje gašenja kojim bi se zatvorili nacionalni parkovi, prekinule plaće za do četiri milijuna federalnih radnika i ometalo sve - od financijskog nadzora do znanstvenih istraživanja - ako se ne osigura produljeno financiranje.

Nakon glasanja, predsjednik Zastupničkog doma Kevin McCarthy rekao je da bi Dom ipak mogao usvojiti produljenje financiranja bez konzervativne politike koja je udaljila demokrate. No, odbio je reći što će se dalje dogoditi. Očekuje se da će Dom održati dodatna glasanja u subotu.

  • +5
Kevin McCarthy Izvor: EPA / Autor: Shawn Thew

"Neuspjeh je samo ako odustanete", rekao je novinarima. Nije jasno ni hoće li Senat djelovati na vrijeme. Dom je u subotu poslijepodne trebao prihvatiti dvostranački prijedlog zakona kojim bi se vlada financirala do 17. studenoga, ali proceduralne prepreke mogle bi odgoditi konačno glasanje do utorka. Američka ministrica financija Janet Yellen izjavila je u petak da bi obustava rada vlade "potkopala" gospodarski napredak SAD-a neaktivnošću programa za male tvrtke i djecu te bi moglo odgoditi velika poboljšanja infrastrukture.

Gašenje bi bilo četvrto u desetljeću i samo četiri mjeseca nakon sličnog zastoja koji je doveo saveznu vladu u roku od nekoliko dana od neplaćanja duga od 31 bilijun dolara. Ponavljanje čitave priče pobudilo je zabrinutost na Wall Streetu, gdje je rejting agencija Moody's upozorila da bi to moglo naštetiti kreditnoj sposobnosti SAD-a.

Predsjednik Joe Biden je upozorio da bi obustava financiranja mogla imati veliki danak za oružane snage. "Ne možemo se igrati politike dok su naše snage potrebne za zaštitu drugih. To je apsolutno zanemarivanje dužnosti", rekao je demokrat Biden, prigodom svečanosti umirovljenja generala Marka Milleyja. McCarthy se nadao da će granične odredbe republikanskog zakona o potrošnji pridobiti protivnike koji su do sada prkosili naporima da se spriječe gašenje. Na kraju je 21 tvrdolinijski republikanac u Zastupničkom domu stao na stranu demokrata kako bi odbacio tu mjeru.

McCarthy i Biden u lipnju su se složili s dogovorom koji bi odredio potrošnju agencija na 1,59 bilijuna dolara u fiskalnoj 2024. godini, ali tvrdolinijaši poput Matta Gaetza kažu da bi ta brojka trebala biti 120 milijardi dolara niža. Zastupnici ne razmatraju rezove u programima beneficija kao što su socijalno osiguranje i zdravstvena skrb koji čine veći dio vladina proračuna od 6,4 bilijuna dolara.