OŠTRO UPOZORENJE

Moody's: 'Zatvaranje državnih službi loše bi utjecalo na kreditni rejting SAD-a'

26.09.2023 u 15:02

Bionic
Reading

Zatvaranje državnih službi loše bi utjecalo na kreditni rejting SAD-a, upozorila je agencija Moody's, istaknuvši da 'politička polarizacija u Washingtonu slabi kreiranje fiskalne politike' u razdoblju viših troškova financiranja

Oštro upozorenje Moody'sa stiglo je samo mjesec dana nakon što je agencija Fitch snizila rejting SAD-a za jednu razinu, s 'AAA' na 'AA+', upozorivši na kontinuirano pogoršanje standarda upravljanja i visoki javni dug.

Ako Kongres ne osigura sredstva za fiskalnu godinu koja počinje 1. listopada, rad državnih službi bio bi zaustavljen, a stotine tisuća zaposlenika privremeno bi ostalo bez posla i bez plaće.

Prestanak rada odgodio bi i objavu ključnih gospodarskih pokazatelja, uključujući one o zapošljavanju i inflaciji, prema riječima neimenovanog vladinog dužnosnika.

Moguće zatvaranje državnih službi potvrdilo bi da politička polarizacija u Washingtonu slabi kreiranje fiskalne politike u vrijeme pojačanih pritisaka na cjenovnu pristupačnost zaduživanja zbog viših kamata, rekao je Reutersu analitičar Moody'sa William Foster.

'Ako fiskalna politika učinkovito ne odgovori i ne neutralizira te pritiske... postoji vjerojatnost da će to sve lošije utjecati na kreditni profil', naglasio je Foster. 'To bi pak moglo dovesti do negativnih izgleda, a možda i do snižavanja rejtinga, u određenom trenutku, ako problem tih pritisaka ne bude riješen', dodao je.

Moody's trenutno američki državni dug još uvijek ocjenjuje najvišom ocjenom, 'AAA', uz stabilne izglede. Fitch je u kolovozu snizio rejting SAD-a za jednu razinu, na AA+, izjednačivši ga s onim S&P Globala. 'Kreiranje fiskalne politike manje je robusno u SAD-u nego u mnogim zemljama s trostrukim A rejtingom, a još jedno zatvaranje dodatno bi potvrdilo tu slabost', stoji u priopćenju Moody'sa.

Gašenje rada državnih službi ne bi utjecalo na podmirenje obveza po državnim dužničkim papirima, kao na sredini ljeta kada se zbog političkog 'prepucavanja' u Kongresu oko limita zaduživanja tek nekoliko dana dijelilo SAD od takve objave. Početkom kolovoza Fitch je u obrazloženju sniženog rejtinga istaknuo da primjećuje 'kontinuirano pogoršanje' u američkom upravljanju u proteklih 20 godina.

  • +8
Inflacija u SAD-u Izvor: Profimedia / Autor: Richard Levine / Alamy / Alamy / Profimedia

'Sniženje rejtinga SAD-a odražava očekivano pogoršanje stanja u proračunu u iduće tri godine, visok teret duga opće države koji i dalje raste i eroziju upravljanja' u usporedbi sa zemljama s istim rejtingom, objavili su tada u priopćenju.

'Po mišljenju Fitcha, standardi upravljanja kontinuirano su se pogoršavali u proteklih 20 godina, uključujući pitanja proračuna i duga, bez obzira na dvostranački dogovor u lipnju o suspenziji limita zaduživanja do siječnja 2025.', istaknula je agencija Fitch. Ako državne službe prestanu s radom krajem tjedna, na neodređeno vrijeme bila bi obustavljena i objava glavnih gospodarskih podataka, uključujući one o zaposlenosti i inflaciji, rekao je u utorak neimenovani vladin dužnosnik.

'U slučaju isteka roka (do kojeg država mora osigurati sredstva za novu fiskalnu godinu), statistički ured prestao bi sa svim aktivnostima prema programu i objavio bi samo dovršene podatke, koji su u planu za objavu u sklopu uredne obustave aktivnosti', dodao je.

'Izvješće o zaposlenosti i indeks potrošačkih cijena (CPI) u rujnu stoga ne bi bili objavljeni', precizirao je dužnosnik, aludirajući na potencijalni prekid rada službi 1. listopada. Prema trenutno važećem kalendaru objave, ministarstvo rada trebalo bi objaviti rujansko izvješće o zaposlenosti 6. listopada, a izvješće o inflaciji 12. listopada.