GUŽVA PRED GOLOM

Republikanac Weld u utrci za predsjednika: Trump se ponaša kao nasilnik u školskom dvorištu

15.02.2019 u 20:07

Bionic
Reading

Bivši republikanski umjereni guverner Bill Weld najavio je u petak da namjerava izazvati Donalda Trumpa za nominaciju njihove stranke na predsjedničkim izborima 2020. oštrim riječima prema američkom predsjedniku kojeg je nazvao 'nasilnikom u školskom dvorištu'

'Potičem one među vama koji zabrinuto prate sadašnju administraciju i ne govore ništa, da dignu glas i upozore kada su opasno prijeđene crvene linije', izjavio je bivši guverner Massachusettsa novinarima i najavio osnivanje jednog istraživačkog odbora.

Da bi prikupili novac i konkretnije procijenili izglede kandidata, ti odbori označavaju jasan korak u smjeru ulaska u utrku za Bijelu kuću.

Ako odluči, Weld će morati službeno predati svoju kandidatu na republikanskim predizborima. U ovom trenutku se čini da bi vrlo teško mogao poraziti Donalda Trumpa.

U siječnju je stranka usvojila simboličnu deklaraciju koja daje bezrezervnu podršku predsjedniku Donaldu J. Trumpu, 'pragmatičnom i hrabrom čelniku'.

Ali izgleda da Weld želi kapitalizirati nelagodu koju taj poslovni čovjek izaziva među nekim umjerenim i neovisnim, kao i zagovornicima tradicionalne republikanske linije, koja na Moskvu gleda s velikim nepovjerenjem.

  • +24
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'On se ponaša kao nasilnik u školskom dvorištu, osim kada je okružen drugim nasilnicima poput Putina. Tada postaje med i mlijeko i smiješi se', rekao je Bill Weld u petak tijekom posjeta državi New Hampshire.

Wild je dva puta izabran za guvernera (1991-1997) i zatim je nekoliko godina proveo u slobodarskoj stranci i čak je bio na listi drugog slobodarskog kandidata za predsjedničke izbore 2016. Garyja Johnsona.

Bill Weld se vratio republikancima počekom veljače, a u petak je precizirao da se kani kandidirati kao republikanac na izborima 2020.