afroamerikanac

Demokratski senator Cory Booker najavio kandidiraturu za predsjednika SAD-a

01.02.2019 u 16:52

Bionic
Reading

Američki senator Cory Booker, poznat po borbi protiv izbora Bretta Kavanaugha za suca Vrhovnog suda, u petak je objavio da će tražiti nominaciju Demokratske stranke za predsjedničkog kandidata na izborima 2020., čime je unio više mladenačke energije u demokratske redove

Četrdesetdevetogodišnji Booker je najnoviji demokratski kandidat i četvrti američki senator koji je objavio kandidaturu za predsjednika na izborima, za koje se očekuje da će obilovati raznolikim kandidatima koji će pokušati zamijeniti Donalda Trumpa.

Objava kandidature je bila očekivana.

'Vjerujem da možemo izgraditi zemlju u kojoj nitko nije zaboravljen i nitko nije ostavljen', rekao je Booker, senator iz New Jerseyja, u videu objavljenom na svojoj web stranici.

Dodao je da će se usredotočiti na stvaranje dobrih radnih mjesta i reformu kaznenog sustava.

Booker, bivši gradonačelnik Newarka u New Jerseyju, drugi je afroamerikanac koji se odlučio kandidirati na idućim predsjedničkim izborima, nakon kalifornijske demokratske senatorice Kamale Harris.

U obraćanju je naglasak stavio na pitanja rasne pravde.

Izbori za demokratskog predsjedničkog kandidata započet će u veljači 2020. u Iowi, a kandidat koji pridobije većinu delegata bit će nominiran na stranačkoj konvenciji koja će se održati u ljetnim mjesecima.

Neki u Demokratskoj stranci vjeruju da je osoba iz establišmenta koja se obraća centrističkim biračima, pravi način na koji se osvaja Bijela kuća. Drugi pak misle da je 'svježe' lice potrebno kako bi se mobilizirala sve ljevija stranačka baza.

Prema istraživanju javnog mnijenja, koje je proveo CNN u prosincu, Booker dobiva 5 posto demokratskih glasova te su ispred njega bivši potpredsjednik Joe Biden, senator iz Vermonta Bernie Sanders i bivši teksaški kongresmen Beto O'Rourke.

Međutim, politički analitičari ga vide kao jednog od najvjerojatnijih pobjednika demokratskih predizbora.

Predsjednik Donald Trump je kritizirao Bookera, napisavši na Twitteru 2016. da demokrati 'nemaju budućnost', 'ako je Cory Booker budućnost Demokratske stranke'.