DEMOKRATSKI ASPIRANTI

Gužva pred Bijelom kućom: Na Trumpa jurišaju superheroj s lopatom, new age aktivistica i odlikovani gej veteran

10.02.2019 u 21:32

Bionic
Reading

Predsjednički izbori u SAD-u održat će se 3. studenog 2020. godine, a već sada sijaset potencijalnih kandidata iz redova Demokratske stranke uključio se u izbornu utrku s aktualnim predsjednikom, republikancem Donaldom Trumpom. Uz etablirane demokratske senatore, poput Elizabeth Warren i Coryja Bookera, kao Trumpovi izazivači registrirani su nešto egzotičniji demokratski kandidati

Uz Donalda Trumpa, jedinog republikanaca koji se zasad službeno kandidirao, čak deset demokrata do sada je registriralo svoju predsjedničku kandidaturu. Mnogo je i onih koji još uvijek koketiraju s kandidaturom, poput bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena i neovisnog senatora Bernieja Sandersa, koji je na prošlim izborima izgubio demokratsku predsjedničku nominaciju od Hillary Clinton.

Demokratski pretendenti na Bijelu kuću moraju tražiti stranačku nominaciju za predsjedničkog kandidata, a unutarstranački predizbori počinju u veljači 2020. u malenoj saveznoj državi Iowi. Iscrpljujući izborni proces, s najvećom bitkom na 'superutorak', kada na birališta izlaze delegati iz čak 12 saveznih država, završit će nominacijama na stranačkoj konvenciji koja će u ljeto konačno iznjedriti demokratskog kandidata - ili kandidatkinju.

Nekoć su predsjednički aspiranti objavljivali svoju kandidaturu u izbornoj godini, pa je tako demokrat John Kennedy učinio to u siječnju 1960., da bi u studenom pobijedio republikanca Richarda Nixona.

Današnji kandidati u pravilu registriraju svoje kandidature znatno ranije zbog privlačenja medija i financiranja kampanje.

John Delaney

John Delaney Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Led je još u kolovozu 2018. probio bivši kongresnik i biznismen John Delaney (55), milijunaš rođen u skromnoj obitelji irskih korijena u New Jerseyju. Umjereni Delaney registrirao se za predsjedničku utrku s namjerom da postane 'ujedinitelj' politički oštro zavađenih Amerikanaca. U kampanji se promovira kao centrist i 'vodeći glas u Kongresu' za radna mjesta, obrazovanje, braniteljska pitanja i infrastrukturu 21. stoljeća.

Usput, nominirao je slavnog chefa Joséa Andrésa za Nobelovu nagradu za mir u 2019. godini, nakon što su Andrés i njegova mala neprofitna udruga hranili gladne žrtve stravičnog uragana u Portoriku. U obrazloženju, Delaney je naveo da Andrés nevjerojatnim duhom i inovativnim umom 'rješava jedan od najstarijih problema na svijetu, a svjetskim vođama pokazuje pravi put kako bi u budućnosti pronašli učinkovita rješenja za prirodne katastrofe'.

Andrew Yang

Njujorški poduzetnik Andrew Yang (44) kandidirao se početkom studenog 2018.

Yang, dijete tajvanskih imigranata, potpuni je autsajder i kao takav nema nikakve šanse na demokratskim predizborima. Njegov je predsjednički prioritet preradikalan: uvođenje univerzalnog osnovnog prihoda u iznosu od tisuću dolara za svakog odraslog Amerikanca, a taj bi novac namaknuo oporezivanjem kompanija koje rastu zahvaljujući novim tehnologijama.

'Roboti, softver, umjetna inteligencija - već su uništili više od četiri milijuna radnih mjesta u SAD-u', poručuje Yang.

Elizabeth Warren

Elizabeth Warren Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Senatorica Elizabeth Warren (69), demokratkinja iz Massachusettsa, poznata je po sukobima s Trumpom za vrijeme prošle predsjedničke kampanje 2016. Tada se današnji američki predsjednik 'proslavio' neprimjerenim komentarom o njezinu indijanskom porijeklu, nazivajući je 'lažnom Pocahontas'. Ljetos je Trump obećao da će dati milijun dolara njezinoj omiljenoj dobrotvornoj organizaciji ako se testira i potvrdi da je Indijanka, no suočen s rezultatima - većina DNK Elizabeth Warren pokazuje europsko podrijetlo, no ima i indijanski segment - opovrgnuo je to, uz komentar: 'Koga briga?'

Rođena u saveznoj državi Oklahoma, Warren se prometnula u glas progresivaca u Demokratskoj stranci, koju su mnogi željeli vidjeti kao predsjedničku kandidatkinju na prošlim izborima, umjesto Hillary Clinton. Kao zaštitnica srednje klase, proslavila se beskompromisnom kritikom bankara u velikoj financijskoj krizi, a bila je i savjetnica bivšem predsjedniku Baracku Obami za zaštitu potrošača od financijskih institucija. Nedavno se u Kongresu založila za to da se u zakon unese odredba prema kojoj SAD nikad neće prvi upotrijebiti svoj nuklearni arsenal.

Cory Booker

Cory Booker Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Cory Booker (49), bivši gradonačelnik Newarka, slovi za jednog od demokratskih favorita na predsjedničkim izborima. U američkoj javnosti poznat je kao problem solver, pa je tako u snježnoj mećavi sa svojim sugrađanima čistio snijeg, priskrbivši si i nadimak 'superheroj s lopatom'. Birači ga pamte i po spašavanju žene iz požara koji je zahvatio kuću u njegovu susjedstvu. U plamenu buktinju uletio je prije dolaska vatrogasaca i iznio ženu s drugog kata kuće ispunjene gustim dimom, a u toj operaciji zadobio je opekline drugog stupnja.

Zbog načina na koji je preporodio najveći grad savezne države New Jersey, nakon njegova višegodišnjeg propadanja, tadašnji britanski premijer David Cameron tijekom svog službenog puta u SAD zatražio je sastanak s Bookerom. Kao senator, istaknuo se žestokom borbom protiv izbora Trumpova kandidata Bretta Kavanaugha za suca Vrhovnog suda.

U prilog mu ide i nervozna reakcija Donalda Trumpa, a koji je na Twitteru poručio da demokrati 'nemaju budućnost... ako je Cory Booker budućnost Demokratske stranke'.

Kamala Harris

Kamala Harris Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Booker je drugi Afroamerikanac koji se odlučio kandidirati na predsjedničkim izborima 2020. Prva je to učinila demokratska senatorica iz Kalifornije Kamala Harris (54) te je objavila svoju kandidaturu u danu u kojem se obilježava rođenje Martina Luthera Kinga.

Kći useljenika koji su sudjelovali u pokretu za građanska prava, ekonomista s Jamajke i znanstvenice iz Indije, Harris je odrasla u Oaklandu. Dvaput je izabrana za glavnu tužiteljicu Kalifornije, a senatorski mandat započela je tek 2017. godine, kao druga tamnoputa senatorica u povijesti SAD-a, poznata po borbi za građanska prava i prava imigranata.

'Budućnost naše zemlje ovisi o vama i milijunima nas drugih koji dižemo glas kako bismo obranili američke vrijednosti. Stoga sam kandidatkinja za predsjednicu SAD-a', poručila je Harris na Twitteru, objavljujući kandidaturu 21. siječnja.

Julian Castro

Julian Castro Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Teksašanin Julian Castro (44), bivši ministar stanovanja i urbanog razvoja u mandatu predsjednika Baracka Obame, kandidaturu je objavio u rodnom gradu San Antoniju, kojem je prije priključenja Obaminoj administraciji pet godina bio gradonačelnik. Značajniju nacionalnu pozornost zadobio je 2012., kada je kao prvi Hispanac održao uvodni govor na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Sjevernoj Karolini.

Kandidirajući se za američkog predsjednika, Castro je poručio kako je sazrelo vrijeme 'da sve ono što Amerika može pružiti bude dostupno svakome'.

I on igra na imigracijsku kartu, pa je tako naveo da njegova baka Meksikanka nikada ne bi mogla zamisliti da se njezin unuk natječe za američkog predsjednika. Castrov jednojajčani brat blizanac, Joaquim, demokratski je zastupnik u Zastupničkom domu Teksasa. Oboje imaju diplome Sveučilišta Harvard i velike su političke nade Demokratske stranke. U slučaju pobjede, Julian Castro bio bi prvi Hispanac na čelu SAD-a.

Tulsi Gabbard

Tulsi Gabbard Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Tulsi Gabbard (37), zastupnica u Kongresu, jedina je s borbenim iskustvom na iračkom ratištu. Rođena je na Američkoj Samoi usred Tihog oceana, a na Havaje se doselila s obitelji kao dvogodišnjakinja. U 21. godini izabrana je u Zastupnički dom Havaja, postajući najmlađa članica zakonodavne institucije u SAD-u.

Ona je veteranka koja se protivi vojnim intervencijama, a ključna pitanja njezine platforme su pristup zdravstvenoj zaštiti, reforma kaznenog prava i klimatske promjene.

Bila je metom kritika zbog susreta sa sirijskim predsjednikom Bašarom al Asadom za vrijeme sedmodnevnog puta u Siriju 2017. i Libanon. Tada je poručila da Asad nije neprijatelj SAD-a i da Sirija ne predstavlja nikakvu prijetnju Americi.

Pete Buttigieg

Pete Buttigieg Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

I Pete Buttigieg (37), gradonačelnik svog rodnog grada South Benda u saveznoj državi Indiana, ima veteranski status, no ni njegove šanse za osvajanje demokratske predsjedničke nominacije nisu velike. On je sedam mjeseci proveo u Afganistanu, a za svoj doprinos u obavještajnoj borbi protiv terorizma primio je vojno odlikovanje Joint Service Commendation Medal.

Školovao se na sveučilištima Harvard i Oxford. Potječe iz profesorske obitelji, a njegov pokojni otac imigrirao je u SAD s Malte. Američka javnost fokusirana je na seksualnu orijentaciju Petea Buttigiega, s obzirom na to da bi on teoretski mogao postati prvi deklarirani gej predsjednik SAD-a. Prošle godine, kao pripadnik Episkopalne crkve, vjenčao se s Chastenom Glezmanom na privatnoj ceremoniji u katedrali St. James u South Bendu.

Kirsten Gillibrand

Kirsten Gillibrand Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Američka senatorica Kirsten Gillibrand (52) iz dobrostojeće njujorške odvjetničke obitelji poznata je kao žestoka kritičarka Donalda Trumpa. Nakon što se javno založila za njegovu ostavku te istragu optužbi za seksualno zlostavljanje i nedolično ponašanje Trump se obrušio na nju putem Twittera.

'Drugorazredna senatorica Kirsten Gillibrand, potrčko Chucka Schumera (čelnik demokrata u Senatu, op.a.) i netko tko bi ne tako davno došao u moj ured 'preklinjati' za priloge za kampanju (i tko bi sve učinio za njih), sada se u ringu bori protiv Trumpa', napisao je američki predsjednik.

Gillibrand je odgovorila da neće biti ušutkana. Predstavlja se kao 'centrist', a u svom političkom djelovanju evoluirala je od braniteljice prava na oružja - u razgovoru s obitelji čija je kći usmrćena u oružanom napadu shvatila je da se ne treba protiviti strožim mjerama naoružanja - do zagovornice istospolnih brakova s povremenim izletima u ljevičarski ekonomski populizam.

Marianne Williamson

Marianne Williamson Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Nakon što je napisala deset knjiga, od kojih je njih šest postalo bestselerima New York Timesa, i Marianne Williamson (66) odlučila se kandidirati za predsjednicu SAD-a. Ta new age spisateljica i motivacijska govornica, Židovka rodom iz Teksasa, humanitarka i mirotvorka te samohrana majka natjecala se 2014. kao neovisna kandidatkinja za Zastupnički dom Kongresa, ali je doživjela neuspjeh, unatoč svesrdnoj podršci koju joj je tada pružila glumica Eva Longoria.

Predsjedničku nominaciju sada traži u okviru Demokratske stranke, upozoravajući da je demokracija u opasnosti, pod napadima 'ujedinjenih sila novca i moći'.

'Našoj zemlji potrebno je moralno i duhovno buđenje. Ništa manje od toga neće moći temeljito promijeniti obrasce političke disfunkcije', poručuje Williamson, poznata i po zalaganju za isplatu odštete potomcima robova.

Po pitanju obrazovne politike zalaže se za osnaživanje javnog i dostupnog školstva jer će 'neobrazovano dijete vjerojatnije završiti u zatvoru nego u odajama vlasti', a u fokusu su joj i pravo na pobačaj te izjednačavanje prava LGBT zajednice s ostalim građanima.

  • +24
Tek će se vidjeti tko su ozbiljni izazivači Donalda Trumpa Izvor: Profimedia / Autor: N.N.