SOCIJALNA SLIKA VARAŽDINA

Rekordan broj korisnika pučke kuhinje

05.03.2011 u 14:37

Bionic
Reading

Gotovo 90 tisuća toplih obroka podijeljeno je prošle godine u Caritasovoj pučkoj kuhinji u Varaždinu, što je rekordan broj u dva desetljeća njezinog rada, a u vrijeme blagdana dnevno je pripremano oko 270 obroka za korisnike koji su lošeg socijalnog statusa. Štoviše, zahvaljujući donaciji nove opreme za kuhinju, varaždinski Caritas bit će, u slučaju potrebe, u mogućnosti pripremiti i do 500 toplih obroka dnevno

Po nekim istraživanjima Varaždin slovi kao grad s najmanjim troškovima života, no siromaštvo sve više kuca na vrata žitelja Varaždinske županije. O tome svjedoči i broj korisnika pučke kuhinje je sada za 30-ak posto veći u odnosu na godinu dana ranije. To je i razumljivo s obzirom na rast broja nezaposlenih u Varaždinskoj županiji koji je krajem prošle godine, nakon gotovo tisući novih nezaposlenih u studenom, prešao 10 tisuća, što je oko 15 posto više nezaposlenih nego krajem 2009. godine.

Da bi se pomoglo potrebitima, kako doznajemo od ravnatelja caritasa Varaždinske biskupije Ante Šole, ne dijele se samo besplatni obroci, nego i na druge načine. Tako je siromašnim obiteljima podijeljeno 1.340 obiteljskih paketa s hranom i higijenskim potrepština te 83 tone razne robe, a iz Caritasove je ljekarne otišlo i 23.100 lijekova te niz pomagala za invalidne osobe. Usto, siromašnim obiteljima Caritas je sa 482.000 kuna pomogao u plaćanju režijskih troškova, što je također povećanje između 20 i 30 posto u odnosu na prošlu godinu.

Usprkos raslojavanju i rastu siromaštva, zbog čega je pojačan angažman Caritasa, sredstva za podmirenje troškova stanovanja i druge oblike pomoći lokalna samouprava uglavnom ne povećava. Tako je u ovogodišnjem proračunu Grada Varaždina za podmirenje troškova stanovanja predviđeno 2,2 milijuna kuna ili stoti dio ukupnog proračuna, što je isto kao i prošle godine. Usto, za jednokratne pomoći predviđeno je 450.000 tisuća kuna, isto koliko i za pomoć umirovljenicima, za novorođenu djecu trebalo bi osigurati 645 tisuća, a za socijalno ugroženu djecu 200 tisuća kuna.

'Imamo otprilike sličan broj zahtjeva za pomoć kao i ranijih godina. Broj korisnika stalne pomoći kreće se negdje oko 450. Doduše, neki ljudi se zaposle pa se slika promijeni, ali drugi dobiju otkaz pa smo opet nekako na istom. Međutim, zbog rasta troškova energenata i drugog, traže se veće pomoći', rekla je Ružica Radelić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Varaždina, napominjući da se moglo puno više napraviti za poboljšanje kvalitete življenja svih građana, odnosno na novim programima i projektima, ali za to treba više novca.