šef sabora

Reiner u Irskoj: Iseljeni Hrvati doprinose irskom gospodarstvu, ali i povezuju dva naroda

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 21.01.2019 17:46
  • Objavljeno 21.01.2019 u 17:39
Akademik Željko Reiner u posjetu Irskoj

Akademik Željko Reiner u posjetu Irskoj

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured predsjednika Hrvatskog sabora

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner sudjeluje kao izaslanik predsjednika Sabora na svečanom obilježavanju stote obljetnice konstituirajuće sjednice Donjeg doma Parlamenta Irske. Središnji dio proslave je zajednička sjednica Donjeg doma i Senata

Na marginama svečanog obilježavanja, potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner održao je odvojene sastanke s predsjednikom Donjeg doma Seánom Ó Fearghaílom i predsjednikom Senata Denisom O'Donovanom, priopćeno je iz Ureda predsjednika Hrvatskog sabora.

S predsjednikom Ó Fearghaílom Reiner je istaknuo visoku razinu bilateralnih, prijateljskih odnosa dviju zemalja, bez otvorenih pitanja, a sugovornici su se usuglasili kako postoji obostrana želja i volja da se ti odnosi unaprijede na svim područjima.

Akademik Reiner rekao je kako sve brojnija hrvatska zajednica u Irskoj, koja doprinosi irskom gospodarstvu, ima sve važniju ulogu u povezivanju dvaju naroda.

Obje su se strane složile kako je važno ojačati gospodarsku suradnju koja je još uvijek skromna, iako s pozitivnim pomacima. Hrvatska strana je istaknula kako potencijal za suradnju postoji u području turizma, IT sektora, znanosti i kulture.

'Irska iskustva i 'know-how' u području malog i srednjeg poduzetništva više su nego dobrodošla, kao i iskustva u povlačenju sredstava iz fondova Europske unije i reformi javne uprave' rekao je Reiner te dodao kako će se suradnja Hrvatske i Irske zasigurno dodatno intenzivirati u svjetlu promjena koje donosi Brexit.

Potpredsjednik Sabora nada se kako će se suradnja europskih prijestolnica kulture 2020. Rijeke i irskog Galwaya nastaviti i u budućnosti, posebno u području obrazovanja i razmjene studenata te u području umjetnosti – povezivanjem nacionalnih kazališta i muzeja.

Predsjednik Zastupničkog doma Parlamenta Irske Seán Ó Fearghaíl naglasio je važnost parlamentarne suradnje koja također doprinosi osnaživanju postojećih dobrih bilateralnih odnosa dviju zemalja te dodao kako doseljeni Hrvati daju važan doprinos ne samo gospodarstvu, nego i irskome društvu, održavajući svoj kulturni i nacionalni identitet. Istaknuo je kako potencijal suradnje postoji i u povezivanju sveučilišta dviju zemalja.

Na sastanku s predsjednikom Senata Denisom O'Donovanom istaknute su sličnosti Hrvatske i Irske, poput veličine zemalja, povijesti i duge borbe za neovisnost do mentaliteta i brojnog iseljeništva. Sugovornici su razmijenili mišljenja o budućnosti Europske unije nakon Brexita te je istaknuta bliskost stajališta dviju zemalja unutar EU-a.

U okviru obilježavanja stote obljetnice konstituirajuće sjednice Donjeg doma Parlamenta Irske akademik Reiner susreo se i s predsjednikom Irske Michaelom D. Higginsom i državnom ministricom za europske poslove Helen McEntee s kojima su potvrđeni odlični bilateralni odnosi naše dvije zemlje bez otvorenih pitanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!