odličje reda zvijezde

Potpredsjedniku Sabora Reineru uručeno jedno od najviših talijanskih odličja

02.10.2018 u 19:38

Bionic
Reading

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner primio je u utorak talijansko odlikovanje Reda zvijezde koje se dodjeljuje za promicanje talijanske kulture i jezika, priopćeno je iz ureda potpredsjednika Sabora

Odlikovanje mu je uručio talijanski veleposlanik u RH Adriano Chiodi Cianfarani u nazočnosti predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, predsjednika vlade Andreja Plenkovića, predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića, saborskih zastupnika te velikoga broja diplomatskih predstavnika i drugih uglednih gostiju.

Reiner je u svom obraćanju na talijanskom jeziku zahvalio prije svega predsjedniku Italije na ukazanoj časti te veleposlaniku Cianfaraniju kao i cijelom talijanskom narodu koji su prepoznali njegova zalaganja u jačanju prijateljstva i suradnje između Italije i Hrvatske.

"Ja ću, zahvaljujući ovom visokom priznanju, sebi dozvoliti da živim u nadi, možda tek iluziji, da sam uistinu doprinio još boljim odnosima Italije i Hrvatske", rekao je Reiner.

Cianfarani je izjavio kako je Reiner dao visokovrijedan doprinos suradnji između Hrvatske i Italije na brojnim područjima, zasluživši na taj način ovo visoko priznanje koje mu je dodijelio talijanski predsjednik. Također je naglasio kako je Reiner dokazao političku predanost u promidžbi međuparlamentarne suradnje.

Odličje Reda zvijezde drugo je po redu najviše talijansko odličje koje, na prijedlog ministra vanjskih poslova, dodjeljuje talijanski predsjednik pojedincima u svijetu koji svojim djelovanjem promiču talijansku kulturu i jezik te doprinose njihovoj prisutnosti u drugim kulturnim sredinama, stoji u priopćenju.