SPOMINJE I ZVIŽDANJE LUSTIGU

Reiner: Jasenovačke žrtve ne zaslužuju bojkot Židova

05.04.2016 u 20:41

Bionic
Reading

Kao i ured premijera Tihomira Oreškovića, predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner u izjavi za tportal izrazio je žaljenje zbog odluke Koordinacije židovskih općina da ne dođu na državnu komemoraciju žrtvama ustaškog koncentracijskog logora u Jasenovcu, ali Reiner poručuje kako žrtve Jasenovca 'nisu zaslužile ničiji bojkot bez obzira koliko neka skupina bila nezadovoljna lošom suradnjom pojedinaca ili osobnim doživljajem revitalizacije pojedinih ideologija' te dodaje kako je odluka o nesudjelovanju 'vjerojatno uzrokovana i prošlogodišnjim zviždanjem ideološki zaslijepljenih pojedinaca' Branku Lustigu kao izaslaniku predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović

'Sjećanje na žrtve Jasenovca i zatočenike koji su odlučili 22. travnja 1945. napraviti proboj iz logora, znajući da im je to jedina mogućnost da prežive, nisu zaslužili ničiji bojkot bez obzira koliko neka skupina bila nezadovoljna lošom suradnjom pojedinaca ili osobnim doživljajem revitalizacije pojedinih ideologija. Vjerojatno je odluka o nesudjelovanju uzrokovana i činjenicom da je prošle godine na obilježavanju u Jasenovcu od ideološki zaslijepljenih pojedinaca gospodin Branko Lustig, svjetski ugledni producent filmova kao što je 'Schindlerova lista', a koji je i sam preživio nacistički koncentracijski logor u kojem je stradalo više članova njegove obitelji, izviždan samo zato jer je bio izaslanik predsjednice RH.

Ima li veće bizarnosti i sramote nego izviždati žrtvu logora koji je pritom i Židov, tvrdeći da se to radi u ime antifašizma. Očito onima koji su to učinili počast žrtvama i izražavanje pijeteta ne znače ništa, već im je to naprosto bio izgovor za politikantski obračun sa svima s kojima se ideološki ne slažu', kaže predsjednik Sabora Željko Reiner u pisanom odgovoru na upit tportala kako komentira odluku Koordinacije židovskih općina da ne sudjeluju u državnoj komemoraciji žrtvama Jasenovca. Hrvatski sabor je pokrovitelj jasenovačke komemoracije.

Reiner dodaje kako je on uvijek osuđivao svaki totalitaristički režim, nacistički, fašistički i komunistički.

'Svaki totalitaristički režim smatram neprimjerenim i sramotnim za one koji su u njemu sudjelovali, jednako kao što potpuno neprihvatljivim smatram isticanje simbola i slogana takvih režima', navodi Reiner.

Istaknuo je kako je prije dva tjedna imao čast razgovarati s najstarijom osobom koja je preživjela Jasenovac, gospođom Pavom Molnar, kojoj je danas 95 godina.

'Gospođa Molnar mi je u tom razgovoru kazala kako ona kao bivša logorašica smatra da Jasenovac mora biti mjesto pijeteta i mjesto tišine te da Jasenovac ne bi smio biti sredstvo za političke obračune. Mislim da je na svima nama da respektiramo mišljenje nekoga tko je preživio strahotu tog logora.

Moramo znati da je Jasenovac vječni podsjetnik da se nikad više monstruozni zločini ne smiju ponoviti, da moramo sačuvati sjećanje na sve nevine žrtve. Budimo svi zajedno čuvari povijesti i ove trajne opomene da zlo i mržnja nikada više ne smiju zavladati te da ta bolna povijest mora biti put ka sjećanju, pomirbi i oprostu', zaključio je Reiner.