DRAGOVOLJAC U PRIČUVNOJ POLICIJI

Ratni zapovjednik: Mamić je bio u Domovinskom ratu

04.04.2013 u 11:29

Bionic
Reading

Zdravko Mamić odlučio je nakratko prekinuti 'silenzio stampa', samoproglašenu nakon što je zbog uvreda na račun ministra Jovanovića prenoćio u pritvoru. Na to privremeno gaženje svojih principa silom ga je natjerala izjava ministra branitelja Predraga Matića u Večernjem listu koji je stao u obranu kolege ministra pa Mamića pritom nazvao pripadnikom 'minhen bojne'

'Volim München, ali ja nisam pripadnik 'minhen bojne', nego dragovoljac Domovinskog rata iz 1991. godine', kratko nam je rekao Mamić.

'Javio sam se ponukan ministrovom izjavom da Zdravko Mamić nije sudjelovao u Domovinskom ratu nego je pripadao, kako Matić kaže, 'minhenskoj bojni', a to je u javnosti sinonim za dezertere i ratne profitere. Želim kao nadređeni posvjedočiti o njegovu ratnom putu', rekao je za Večernji list Slavko Marić njegov ratni zapovjednik koji se, kako kaže, sâm javio upravi NK Dinama. On je kao prvi zapovjednik Policijske postaje Sesvete 1991. i 1992. godine Zdravku Mamiću osobno zapovijedao. Prisjetio se kako su se u jesen 1991. godine, tijekom najžešće opsade Vukovara, brojne skupine sesvetskih mladića dragovoljno javljale za obranu domovine.


Neke smo obučili, naoružali, uniformirali i poslali na ratišta, a od istaknutih sportaša: džudaša, boksača, karataša, hrvača i nogometaša, među kojima je bio i Mamić, oformili smo specijalne jedinice pričuvne policije', rekao je Marić te dodao kako su svi ti momci nosili ratne odore i naoružanje te imali sve ovlasti kao i profesionalni policajci.

'Često sam isticao da je interventna ekipa, kojoj je pripadao Zdravko Mamić, bila najjača u državi. Nije bilo zadatka koji nisu perfektno obavili. Zdravko je bio uredan, discipliniran, hrabar, poduzetan. I da ne zaboravim: kao pričuvni policajci dobivali su plaće, no svi su momci iz te ekipe, na prijedlog Mamića, svoje mjesečne plaće donirali u humanitarne svrhe – svjedočenje je Slavka Marića, koji je dodao kako je Mamić sudjelovao u deblokadi nekoliko vojarni.

Početkom 1992. godine, nastavlja, nakon primirja koje su potpisali Gojko Šušak i Andrija Rašeta, situacija u zemlji se polako normalizirala i više nije bilo potrebe za brojnim ekipama pričuvne policije pa su Zdravko Mamić i ostali iz njegove jedinice otišli svatko svojim ratnim putom. Pitanje je zašto Mamića nema u registru branitelja. Marić kaže kako je Mamića svojedobno pitao je li registrirao svoj braniteljski status te kako mu je ovaj rekao da nije jer se u rat nije uključio zbog 'zahvalnica i ordena.