potvrdilo bih tužiteljstvo

Ratni ministar policije RS Tomo Kovač optužen za genocid u Srebrenici

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 29.12.2017 11:45
  • Objavljeno 29.12.2017 u 11:45
Srebrenica, mjesto u kojem je ratni ministar RS-a Tomo Kovač optužen za genocid

Srebrenica, mjesto u kojem je ratni ministar RS-a Tomo Kovač optužen za genocid

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjić

Ratni ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Tomislav Kovač optužen je za sudjelovanje u genocidu nad Bošnjacima Srebrenice počinjenom u srpnju 1995., potvrđeno je u petak iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine

Kovač (58) u vrijeme napada vojske i policije bosanskih Srba na zaštićenu zonu Srebrenice i Žepe kada je ubijeno najmanje osam tisuća bošnjalkih muškaraca i dječaka, bio je na dužnosti zapovjednika policijskog stožera zaduženog za tu operaciju, a ujedno je kao zamjenik ministra unutarnjih poslova RS operativno zapovijedao svim policijskim postrojbama.

U optužnici se navodi kako je Kovač bio sudionikom udruženog zločinačkog pothvata čiji je cilj bio progon cjelokupnog bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice i Žepe što je rezultiralo pogubljenjem tisuća zarobljenih, a potom sustavnim nastojanjima da se prikriju dokazi o počinjenim zločinima uključujući i premještanje posmrtnih ostataka iz masovnih grobnica i njihovo skrivanje.

Optužnica protiv Kovača sadrži trinaest točaka u kojima se navodi kako su policijske postrojbe pod njegovim zapovjedništvom sudjelovale u zarobljavanju bošnjačkih muškaraca i dječaka, njihovom prisilnom zatočenju te potom u masovnim likvidacijama na različitim lokacijama poput Kravice, Cerke, Pilice, Banjeva, Sandića i Konjević polja.

  • +15
  • +12

Genocid u Srebrenici

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Optuženi Kovač živi u Beogradu te uz bosanskohercegovačko ima i državljanstvo Srbije, a ranije je video vezom svjedočio u drugim suđenjima protiv osoba optuženih za genocid u Srebrenici.

Tomo Kovač prijeratni je policajac koji je bio na službi u Sarajevu i među prvima je koji su se pridružili Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) nakon njezina osnutka početkom 1990-ih.

Slovio je za osobu od posebnog povjerenja Radovana Karadžića, a od 1993. do 1995. godine obnašao je dužnost ministra policije RS.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!