VEKIĆ NA SUĐENJU ZA SISAK

'Rat se ne može dobiti, a da se ne usmrti neprijatelja'

18.02.2013 u 16:55

Bionic
Reading

Ispitivanjem svjedoka, među kojima je bio bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić, na osječkome Županijskom sudu danas je nastavljeno suđenje Vladimiru Milankoviću i Dragi Bošnjaku, optuženima za ratni zločin protiv civila na sisačkome području tijekom 1991. i 1992. godine

U svojem iskazu Vekić je ustvrdio kako je Hrvatska uz vanjsku agresiju imala i unutarnju pobunu te 'veliki broj prikrivenih 'petokolonaša' koji su cijelu situaciju činili još opasnijom' te da se rat ne može dobiti a da se ne usmrti neprijatelja. Ocijenio je kako je u ratu veliki problem bio kako raspoznati stvarne neprijatelje od tzv. civila na neprijateljskoj strani, pri čemu je zapitao je li civil onaj tko se samo odijeva u civilnu odjeću, a pritom ima skrivene ili neprijateljske namjere, te je rekao da se takve ljude, ako je bilo mogućnosti, u ratu likvidiralo.

Vekić je rekao kako je optuženi Milanković, u tadašnjoj hijerarhiji, bio tek na šestome ili sedmome mjestu te da kao zamjenik načelnika sisačke Policijske uprave nije imao zapovjednu ulogu. Naveo je da optuženi Bošnjak kad je riječ o hijerarhijskoj ovlasti nije imao nikakvu ulogu, a tadašnji načelnik sisačke Policijske uprave Đuro Brodarac bio je podređen Ivanu Bobetku, tadašnjem čelniku regionalnoga Kriznog štaba, kojega je smatrao nesposobnim za svoju dužnost, a i inače se protivio tome da se svatko može miješati u rad policije.

Suđenje se nastavlja sutra ispitivanjem novih svjedoka. Optužnica Milankovića tereti da od srpnja 1991. do lipnja 1992. kao zapovjednik policijskih snaga na širem području Siska i Banovine te zamjenik načelnika sisačke Policijske uprave nije poduzeo ništa da se nezakoniti postupci, kao što su nasilni ulasci u kuće i stanove, nezakonite premetačine, ponižavanje i zastrašivanje, fizičko i psihičko zlostavljanje, spriječe, suzbiju i kazne.

Optužen je da je sprječavao istrage zločina, odobravao nezakonite radnje podređenih, a pritom i osobno sudjelovao u zlostavljanju i napadima na neke civile te naredio nezakonito zatvaranje većeg broja civila srpske nacionalnosti, što je završilo ubojstvom 24 civila.

Drugoptuženoga Bošnjaka tereti se da je u kolovozu 1991. kao pripadnik specijalne sisačke policijske jedinice 'Vukovi', s više nepoznatih suboraca, zbog zastrašivanja građana Siska srpske nacionalnosti i osvete, organizirao i predvodio skupinu koja je neovlašteno uhićivala i zlostavljala civile srpske nacionalnosti te ubila osam od ukupno 24 žrtve.