prijetnje bombom

Rakar: Hrvatska ima stručnjake, ali internet je jako širok i teško je otkriti pošiljatelja

07.12.2022 u 11:03

Bionic
Reading

IT stručnjak Marko Rakar komentirao je prijetnje bombama koje su u ponedjeljak dostavljene na više institucija i sudova diljem zemlje, te je dao nekoliko savjeta kako se zaštititi na internetu

Marko Rakar komentirao je izjavu ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića kako znaju u kojoj se zemlji nalazi server s kojega su poslane poruke o bombama, te je istaknuo da to nije neko obavještajno znanje. 'Kažu da su pročitali zaglavlje maila. To je informacija koja se može saznati u 15 sekundi, nema obavještajnog znanja iza te poruke. Nije topla voda', rekao je Rakar u emisiji Novi dan, piše N1.

Osim toga, informatički stručnjak je istaknuo da činjenica da se zna gdje je server s kojega je poslana prijeteća poruka i ne pomaže baš u otkrivanju počinitelja.

'Ovisno o tehničkoj sposobnosti onoga koji šalje, i dalje je mogao sakriti podatke odakle šalje poruku i može prikazati da je poslao iz Japana, Vijetnama, Sjeverne Koreje, od bilo kud i onda se trag gubi', rekao je Rakar te dodaje da je mail protokol koji se koristi za slanje i primanje mailova svaki dan zamišljen prije četrdesetak godina, kad nikome ne bi na pamet palo da će u budućnosti postojati netko tko bi htio falsificirati adresu pošiljatelja.

Kako kaže, teško je reći je li riječ o djelu pojedinca ili nekih ozbiljnijih struktura. 'Prošli tjedan je ukrajinsko veleposlanstvo dobilo pošiljku s očima i slična situacija se pojavljivala u sličnim zemljama Europske unije, nije Hrvatska jedina gdje se to dogodilo. Razmjerno je vjerovati da je ovo dio organiziranog napora koji potječe iz Hrvatske, ima nekakve logike u tome', rekao je Rakar. Smatra i da bi se moglo zaključiti da se radi kampanja protiv zemalja koje pružaju potporu Ukrajini.

Što se tiče informatičkih i sigurnosnih okvira u kojima se može djelovati, informatički stručnjak kaže da i naša policija i obavještajne službe imaju odgovarajuće odjele i stručnjake koji su trenirani i školovani za ovakve situacije. Kako kaže, krug stručnjaka je u Hrvatskoj jako velik te imaju sve alate da dođu do informacija, no kako je internet jako širok, teško je ustanoviti tko je pošiljatelj.Ra

  • +6
Dojava o bombi u više sudova na području Zadra Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc

Što se tiče upozorenja banaka klijentima, Rakar je rekao da su te kibernetičke i računalne prijevare jedne od najčešćih uopće te je dao nekoliko savjeta kako se zaštiti.

'Treba koristiti iznimno dugačke lozinke, od 14, 15, 16 znakova ili više te gdje god je moguće koristiti multifaktor autentifikaciju pa onda ili imati token da potvrdite i ulogirate se. Jako pazite na linkove koje vam šalju jako generički servisi. Ako vam se banka javi da morate resetirati password, budite iznimno oprezni jer to najčešće nije točno', istaknuo je Rakar.