REZULTAT PRIVATNE ANALIZE

Radnike na Jankomiru ubio bojni otrov!

28.09.2010 u 17:54

Bionic
Reading

Dvojicu radnika tvrtke Portun-Ferrum u zagrebačkom Jankomiru prije deset dana ubio je bojni otrov. Rezultat je to analize privatnog laboratorija. Službenih rezultata nadležnih državnih institucija još nema

Zvonko Habuš, vlasnik ANT-laboratorija za analitiku i toksikologiju, za HTVje u utorak rekao da su tri dana nakon nesreće uzeli uzorak zraka iz cijevi za ventilaciju u podrumu u kojem su stradali radnici. Rezultati su ih iznenadili: u zraku su pronađeni fosfat triklorid i fosfin. 'To su vrlo teški otrovi koji su već izazvali više smrti u Hrvatskoj zadnjih godina. 500 ppm-a, to znači 0,05 posto u atmosferi ubija u roku nekoliko udaha', tvrdi toksikolog Habuš.

No te tvari nisu pronašli državni toksikolozi. U emisiji 'Hrvatska uživo', osim Habuša, gostovao je i prof. dr. Franjo Plavšić, ravnatelj Državnog zavoda za toksikologiju. Osim očite netrpeljivosti između njega i Habuša, Plavšić je odbio bilo kakve rezultate privatnog laboratorija. Habušu je zamjerio što rezultate analize nije najprije proslijedio policiji, koja istražuje dvije smrti, a tek onda televiziji.

'Mi nemamo pripravnost za takva hitna mjerenja, za uzorkovanje, to ne postoji. Imamo ljude koji to mogu raditi, ali nisu pripravni, to se mora platiti', istaknuo je ravnatelj Hrvatskog zavoda za toksikologiju. Habuš pak tvrdi da je njegov uređaj, vrijedan sto tisuća eura, jedini u Hrvatskoj koji može pouzdano izvesti takva mjerenja.

'Prvi dan mi smo išli na ono najvažnije, a to je kisik. Koncentracija kisika prvog je dana bila nula, drugog dana pet posto. Očito je da su radnici umrli od nedostatka kisika', rekao je Plavšić ne precizirajući što je, tj. koji plin je istisnulo kisik iz podruma tvrtke na Jankomiru. Državni toksikolozi pronašli su samo ugljikov dioksid i metan, no ne i fosfin, iako Plavšić priznaje da je sumnjao na neki treći plin.

Potvrdio je da je trenutno na analizi tkivo s tijela preminulih radnika. 'U tkivu i na odjeći im je nađena jedna tvar, dosta otrovna', rekao je Plavšić ne otkrivajući o kojoj je tvari riječ.

U medijima se nagađalo da je zbog velike količine kiše koja je pala i izbijanja podzemnih voda tih dana došlo do oslobađanja tvari iz nelegalno odloženog otpada. Da je riječ o dobroj pretpostavci, potvrdio je i ravnatelj Zavoda za toksikologiju, Plavšić: 'Naši ljudi uživaju u Savu bacati sve i svašta. Možda je to plin biološkog porijekla koji je iz otpada pokupio i druge tvari.'

Pretpostavlja da je plin došao iz podzemlja te će se obaviti bušenje tla kako bi se uzeli uzorci. 'Dan prije nesreće, u susjednoj tvrtki Pionir, sve je bilo puno vode. Iz jedne mlake izlazilo je nešto slično gejziru, jednom kolegi počelo se vrtjeti u glavi i osjećao je slabost', rekao je Plavšić i dalje odbijajući analizu privatnog laboratorija koja je pokazala da je u Jankomiru bilo bojnih otrova.