molitelji s trga

Radnička fronta: Pravo na pobačaj mora u Ustav

04.02.2023 u 12:39

Bionic
Reading

Pojava muškaraca koji zagovaraju retradicionalizaciju društva, patrijarhat i ograničavanje sloboda ženama, iako se pojavljuje u obliku naizgled poniznog klečanja, oblik je najgoreg društvenog ekstremizma te još jedan dokaz da pobačaj mora u Ustav, poručili su iz Radničke fronte.

Za netolerantne ne bi trebalo biti tolerancije, ističu u subotnjem priopćenju referirajući se na okupljanja molitelja iz projekta Muževni budite na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

"U svim zemljama gdje su politički ojačale ovakve retrogradne pojave i ideje došlo je do zabrane pobačaja, koju traže i muškarci na središnjem zagrebačkom Trgu. U ovoj akciji za ograničavanje građanskih sloboda i retradicionalizaciju društva sudjeluju i članovi ispostave poljske ekstremističke organizacije Ordo Iuris. Dosta je bilo da se samo branimo od ovakvih regresivnih pojava, nužan je kontranapad", poručuju iz Radničke fronte.

U javnosti je, kažu, potrebno zastupati emancipaciju žena, jednakost ljudi, pravo žene na slobodno raspolaganje vlastitim tijelom, a te ideje i slobode 'uklesati u Ustav'.

Mišljenja su kako je vraćanje prava na pobačaj u Ustav nužan osigurač od daljnjeg derogiranja ženskih prava koje se zbiva paralelno s privatizacijom javnog zdravstva i sve nedostupnijim pobačajem zbog navodnog 'priziva savjesti' liječnika.

Drže i kako zagovornici ultrakonzervativnih ideja "idu ruku pod ruku s oduzimanjem prava na javno obrazovanje, zdravstvo i socijalnu zaštitu".

"Zato pozivamo što više žena da se uključe u našu inicijativu, kao i političku opoziciju u zemlji, te sve progresivne snage koje se trebaju udružiti u organizaciju referenduma za vraćanje pobačaja u Ustav", poručuje se u priopćenju Radničke fronte.