crveni natpisi

Radnička fronta obilježava Dan žena porukama u hrvatskim gradovima

08.03.2021 u 11:08

Bionic
Reading

Članice Radničke fronte (RF) iz Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka, Pule i Poreča postavile su na istaknute lokacije u svojim gradovima poruke u povodu Međunarodnog dana žena koji se obilježava u ponedjeljak.

„Dušo, mama je opet pala“, „Najviše me boli kada šutim“, „Ustajte prezrene na svijetu“, „Ja od jutra nisam stala“, „Sindikat žena protiv kretena“, „Neću cvijeća - vraćaj poduzeća“ i „Živio 8. Mart - dan ženske borbe!“, neke su od poruka vezanih uz datum koji je, kažu iz Radničke fronte, oduvijek imao za ljevicu poseban značaj, ne samo zato što su temelji ljevice borba za rodnu emancipacija i društvenu pravdu, već i zato što obilježavanje tog datuma dolazi iz socijalističke tradicije.

"Sve češće se zaboravlja da je osmi mart u svojim izvorima neraskidivo vezan uz radničke borbe i da su unatoč mnogim izborenim pravima i načelnoj rodnoj ravnopravnosti, žene i danas u neravnopravnoj poziciji", ističu iz Radničke fronte.

Smatraju kako se sistemska ekonomska i društvena potlačenost žena ne može ukinuti tek pukim uvođenjem kvota, “osnaživanjem žena” i brojanjem njihove zastupljenosti na “visokim pozicijama”, već isključivo suštinskom promjenom sustava u kojemu živimo i njegovih institucija koje tu potlačenost i stvaraju na svakodnevnoj bazi. "Samo socijalističko-feministička politika može biti temelj stvaranja ravnopravnog društva", poručuju.

Dodaju da, iako je borba za rodnu ravnopravnost daleko od završene i zahtijevat će sveobuhvatne, dugotrajne i korjenite promjene sustava, neke stvari moguće je promijeniti već u svibnju na lokalnim izborima. Primjerice na području izjednačavanja plaća muškaraca i žena, u raspisivanju javnih nabava davanjem prednosti onima kojima je važan prioritet poštivanje (ženskih) radničkih prava i zaštita od nesigurnosti radnog mjesta zbog obveza obiteljske skrbi ili “jer bi mogle zatrudnjeti”.

Među ostalim, smatraju i da bi trebalo raditi na obnovi i izgradnji novih javnih vrtića i smanjiti njihove cijene, izgraditi stanove koji će se uz pristupačne cijene mjesečne naknade, stavljati na raspolaganje samohranim majkama, obiteljima s niskim primanjima, poticati zapošljavanje ginekologa u javnom zdravstvu, osigurati besplatne higijenske i menstrualne potrepštine u javnim ustanovama.

"Borba za rodnu ravnopravnost je borba za jednaka prava, za jednake šanse u svim područjima života, za ljudsko dostojanstvo. Borba koja još nije ni približno gotova, ali borba koja je zajednička", poručuju.