ZA RATIFIKACIJU KONVENCIJE

[FOTO/VIDEO] Sindikalke na Trgu sv. Marka: Doznale smo za brojne slučajeve uznemiravanja i zlostavljanja žena na radnom mjestu

08.03.2021 u 10:46

Bionic
Reading

Predstavnice triju sindikalnih središnjica pozvale su u ponedjeljak Vladu, u povodu Dana žena, da pokrene ratifikaciju Konvencije 190. Međunarodne organizacije rada protiv uznemiravanja i nasilja u svijetu rada, radi bolje zaštite radnica od uznemiravanja i seksualnog nasilja

Predsjednica ženske sekcije Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Emina Ibrahimi rekla je novinarima na Markovu trgu da su u svakodnevnom kontaktu sa ženama iz udruženih sinidikata doznali za brojne slučajeve uznemiravanja, zlostavljanja i diskriminacije žena na radnom mjestu.

  • +5
Sindikalci "Za radno mjesto i dom bez nasilja - ratificirajte Konvenciju br. 190!" Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

"To potvrđuje činjenica da su žene u čak 66,7 posto slučajeva žrtve diskriminacije temeljem spola. Odgovornost je Vlade da učini sve kako bi se zaštitili radnici i radnice od uznemiravanja i nasilja, a Konvencija 190. upravo služi da bi se spriječili različiti oblici diskriminacije na radnom mjestu", istaknula je Ibrahimi.

Tamo gdje djeluju sindikati 60 posto manje uznemiravanja i nasilja

Također je istaknula važnost sindikalne podrške radnicama, jer se sindikati bore protiv svih oblika zlostavljanja i uznemiravanja na poslu, što je pokazao i izvještaj EU Komisije za socijalni razvoj.

"Tamo gdje djeluju sindikati čak je 60 manje uznemiravanja i seksualnog nasilja. Pozivam sve žene i sve žrtve da nam se pridruže i budu sindikalno aktivne jer samo zajedno možemo doći do cilja", poručila je Ibrahimi.

Pravnica Matice hrvatskih sindikata Ivana Šepak-Robić podsjetila je da sindikalne središnjice već godinu i pol dana traže da Vlada pokrene postupak ratifikacije Konvencije 190.

Zagreb: Članice sindikata prosvjedovale na Trgu svetog Marka Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

"Radi se o konvenciji protiv uznemiravanja i nasilja u svijetu rada, a odnosi se na sve radnike i radnice, na sve sektore i sva radna mjesta, kao i volontere i tražitelje zaposlenja. Zbog toga je važno da se takva konvencija što prije ratificira", istaknula je Šepak-Robić.

SSSH, NHS i MHS traže žurnu ratifikaciju Konvencije br 190 International Labour Organization! Želimo da Hrvatska bude...

Objavljuje Savez samostalnih sindikata HrvatskePonedjeljak, 8. ožujka 2021.

Ustvrdila je kako je Vlada našla svojevrstan alibi za nedjelovanje tako što čeka odluku Vijeća EU-a.

"Postavljamo pitanje zašto je Italija ratificirala konvenciju bez odluke Vijeća EU-a, zašto su Finska i Španjolska izrazile namjeru za ratificiranjem, zašto Hrvatska jednom ne bi bila predvodnica nekih dobrih praksi", kaže Šepak-Robić.

Smatra kako je Međunarodni dan žena prava prilika Vladi da pokaže ozbiljnu namjeru i pokrene postupak ratifikacije, čime će se država obvezati da će svoje zakonodavstvo uskladiti s konvencijom.

Rad od kuće zamaglio razliku između obiteljskog nasilja i nasilja na radnom mjestu

Marina Ivandić iz Odbora žena Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) upozorila je na porast nasilja u obitelji i na radnim mjestima u proteklih godinu dana, otkako traje pandemija koronavirusa.

"Mjera rada od kuće također je doprinijela tome da se nasilje ne smanjuje, već se samo zamagljuje razlika između obiteljskog nasilja i nasilja na radnom mjestu", kaže Ivandić.

Važno je stvarati radna mjesta na kojima će se pružati podrška osobama koje trpe nasilje, a ne ih osuđivati, te na kojima će se uspostaviti mjere i protokoli za prevenciju, nadzor i sankcioniranje nasilja.

Odbor žena NHS-a počeo je projekt o nasilju i uznemiravanju na radnom mjestu, provest će istraživanje kako bi stekli jasniju sliku o tome što se u određenom području događa, dodala je Ivandić.