koalicija

Radnička fronta i Socijalistička radnička partija idu zajedno na izbore u Splitu i županiji

31.03.2021 u 14:35

Bionic
Reading

​Radničk​a​ front​a (RF)​ i Socijalistička radnička partija (SRP)​ danas su u Splitu najavili zajednički izlazak na lokalne izbore za splitsko gradsko vijeće i skupštinu Splitsko-dalmatinske županije

Saborska zastupnica Radničke fronte (RF) Katarina Peović smatra da koalicija sa SRP- om donosi novu političku snagu, te da je važno da uđu u vijeće grada jer će se po prvi put čuti lijeva antifašistička borba i glas. Ustvrdila je da su u Splitu oni jedina lijeva koalicija koja svoj rast temelji na iskustvima koje su imali "i u onom i u ovom sustavu".

Poručila je da Radničke fronte godinama upozorava na opasnost od privatizacije komunalnih usluga ili outsourcing komunalnih usluga. Podsjetila je da danas mnoge političke opcije priznaju da je to opasna praksa, a prije samo par godina se o outsourcingu i privatizaciji govorilo kao praksama koje donose uštedu, racionalizaciju poslovanja i koje će donijeti bolje komunalne usluge u gradu. "Danas znamo da to nije tako", zaključila je.

K​oordinator Radničke fronte Split​, te nositelj zajedničke liste RF i SRP-a za Gradsko vijeće Splita​ ​Saša Branković tvrdi da su stranke te koalicije jedine političke opcije na poziciji istinske ljevice koje zastupaju interese društvene većine, radnička prava i socijalnu državu nasuprot interesima kapitala i političkih oligarhija. Ustvrdio je da je potrebno povećati ovlasti gradskih kotareva kako bi stanovnici mogli autonomno odlučivati o pitanjima na razini kotara uključujući i raspodjelu dijela komunalne naknade.

"U našem je fokusu i zaštita javnog dobra jer se godinama provodi nastavak privatizacija drugim sredstvima i to kroz dodjelu koncesija, projekte javno-privatnog partnerstva i raznih privatnih interesa iniciranih izmjenama GUP-a što je rezultiralo svojatanjem i devastacijom grada", istaknuo je Branković koji rješenje problema stanovanja vidi u gradnji društvenih stanova za povoljan, dugoročni i zaštićen najam.

​P​redsjednik Gradske organizacije SRP-a​ Ranko Adorić predlaže simbolički povratak antifašističkih obilježja i simbola kroz uvrštavanje Dana oslobođenja Splita među važne datume grada, povratak imena jednoj gradskoj ulici po Prvom partizanskom odredu i povratak imena dječjeg vrtića Palmine Piplović.