ids-ov kandidat

Miletić u Pazinu startao s programskom turnejom '100% Istra'

31.03.2021 u 14:29

Bionic
Reading

IDS-ov kandidat za istarskog župana Boris Miletić u Pazinu je u srijedu započeo svoju programsku turneju "100% Istra", predstavivši prvo poglavlje programa koje se odnosi na oporavak i jačanje istarskog gospodarstva

Ističe kako je riječ o sveobuhvatnoj platformi na kojoj je radio proteklih 12 mjeseci s vodećim stručnjacima iz Istre. Iz njegova programa, kaže Miletić, jasno se vidi kakvu Istru namjerava graditi u idućem mandatu, a to je "regija stalnog rasta, napretka i novih ideja" i ravnomjeran i održiv razvoj cijele Istre.

Od brojnih projekta i mjera koje planira provesti u području gospodarstva, kandidat IDS-a za istarskog župana Miletić posebno je izdvojio konkretne programe financijske i stručne podrške gospodarstvu u iznosu od 600 milijuna kuna. Time će, smatra on, istarsko gospodarstvo, za četiri godine biti višestruko snažnije u odnosu na danas te će se Istra moći uspoređivati s najrazvijenijim europskim regijama u našem okruženju.

"Svjesni smo izazova s kojim se naši gospodarstvenici suočavaju, zato ćemo maksimalno ojačati mjere pomoći za prevladavanje posljedica pandemije. Vjerujemo u naše gospodarstvenike i za njih smo spremni jamčiti", rekao je Miletić. Najavio je povećanje jamstvenog fonda za brži razvoj poduzetništva i zapošljavanje, čime će, procjenjuje se, podržati tisuću novih poduzetničkih projekata ukupne vrijednosti oko 600 milijuna kuna.

Istarska županija, kaže Miletić, lider je u povlačenju EU sredstava, a svo akumulirano znanje i neprocjenjivo iskustvo u pisanju projekata stavit će na raspolaganje svim obrtnicima i poduzetnicima kako više ne bi trošili vrijeme i resurse na pisanje EU projekata.

Najavio je i prilagođene školske programe te nove stipendije za strukovna i deficitarna zanimanja, kao i nova rješenja za poticanje inovacija te međusektorsku suradnju gospodarstva, obrazovanja, znanosti i istraživanja.

"Cilj je pozicionirati Istru kao visoko tehnološki razvijenu regiju, koja će stvarati i privlačiti stručnjake i top tvrtke. Zato ću, između ostalog poticati stvaranja Coworking i Coliving prostora diljem Istre", poručio je.

Govoreći o procesu digitalne transformacije gospodarstva, Miletić je najavio posebne programe podrške razvoju i primjeni informatičko - komunikacijskih tehnologija zaključivši da će Istra postati u punom smislu riječi "regija pametne infrastrukture, ali i lider u inovacijama i umjetnoj inteligenciji".