zapanjujući propust

Putin na meti ruskih kritičara: 'FSB nema vremena za stvarne teroriste'

25.03.2024 u 11:35

Bionic
Reading

Ruska oporba oštro je osudila prekršeno sigurnosno obećanje Vladimira Putina nakon napada na koncertnu dvoranu u Moskvi, rekavši da su obavještajne agencije u zemlji previše usredotočene na lov na kritičare Kremlja umjesto na stvarne prijetnje

Pojavila su se pitanja o tome kako moćni sigurnosni aparat zemlje nije uspio spriječiti najsmrtonosniji napad u Rusiji u dva desetljeća, iako su sa Zapada stizala javna i privatna upozorenja samo dva tjedna prije. 'Ono što je zapanjujuće je katastrofalna nesposobnost naših sigurnosnih službi', rekao je Ivan Ždanov, bivši čelnik Zaklade za borbu protiv korupcije pokojnog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog.

Optužbe bi mogle pogoditi Vladimira Putina, piše AFP, podsjećajući da je ruski predsjednik došao na vlast 1999. obećavajući Rusiji sigurnost nakon napada u jeku rata u Čečeniji. Putinove prve godine na vlasti obilježio je upad u moskovsko kazalište i opsadu škole u Beslanu, gdje je ubijeno više od 300 ljudi, uglavnom djece. Nakon toga je krenuo obračun s političkim protivnicima, što je Putin opravdavao potrebom da se suzbije teroristička prijetnja.

'Desetljećima su nam govorili da je ograničavanje naših prava neophodno za sigurnost', rekao je Ždanov u objavi na Telegramu tijekom vikenda. 'Ali teroristički napadi ne prestaju, a FSB je zauzet svime osim svojim izravnim odgovornostima - ubijanjem svojih političkih protivnika, špijuniranjem građana i procesuiranjem ljudi koji su protiv rata.'

Veleposlanstvo SAD-a u Moskvi je 7. ožujka priopćilo da 'prati izvješća da ekstremisti imaju neposredne planove za ciljanje velikih okupljanja u Moskvi, uključujući koncerte'. Obraćajući se šefovima FSB-a prošlog utorka – samo tri dana prije napada – Putin je izjavu nazvao 'provokativnom' i 'otvorenom ucjenom... za zastrašivanje i destabilizaciju našeg društva'.

  • +14
Vladimir Putin Izvor: Profimedia / Autor: Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia

Putinovi kritičari kažu da je transformacija ruskih sigurnosnih službi u agencije osmišljene da ih špijuniraju i maltretiraju ostavila Rusiju ranjivom na stvarne napade. 'Oni nisu u stanju učiniti ništa korisno – oni samo štite kriminalni režim od njegovih građana, a ne građane od kriminalaca', rekao je Dmitrij Gudkov, bivši zastupnik, a sada oporbenjak, prenosi The Moscow Times.

U objavi na društvenim mrežama bivši naftni tajkun u egzilu Mihail Hodorkovski – koji je proveo 10 godina u ruskom zatvoru prije nego što je pušten 2013. – rekao je da je napad pokazao 'nemoć' sigurnosnog aparata Kremlja.

Prošle godine pokrenuta su rekordna 143 kaznena postupka povezana s terorizmom, navodi nezavisna Mediazona. Između 2012. i 2017. bilo ih je manje od 20 godišnje. 'Postoji mnogo slučajeva o pripremi (terorističkih akata) -- među njima ima slučajeva koji su potpuno izmišljeni', rekao je glavni urednik Sergej Smirnov.

FSB je također povezan s nizom trovanja, uključujući Navaljnog, Vladimira Kara-Murzu, Sergeja Skripala i Aleksandra Litvinenka. Otvoren je 141 kazneni slučaj protiv Navaljnijevih suradnika u posljednjih pet godina, rekao je nekadašnji šef Navaljnijevog stožera, Leonid Volkov, u subotu na Telegramu.

Napad u kazalištu kod Moskve Izvor: Profimedia / Autor: Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia

FSB 'voli izmišljati nepostojeće teroriste...tako da nema dovoljno vremena za one prave', rekao je Volkov, koji je ranije ovog mjeseca napadnut u Litvi u incidentu za koji je rekao da su ga naredili Putinovi pristaše. 'Onda sigurno nikoga ne može iznenaditi da FSB ne može raditi jedini posao koji bi doista trebao raditi: spriječiti pravi, košmarni teroristički napad.'