ODGOVORNOST ZA NAPAD

Analitičar: Putin će dodatno radikalizirati rusko društvo, evo što sad slijedi

25.03.2024 u 10:09

Bionic
Reading

Bivši obavještajac Ante Letica rekao je u HTV-ovom "Studiju 4" da teroristički napad u Moskvi predstavlja velik propust cjelokupne ruske obavještajne zajednice. Ustvrdio je kako Vladimir Putin za napad pokušava okriviti Ukrajinu jer mu je potreban povod za novi val mobilizacije

Bivši obavještajac Ante Letica je istaknuo kako će ovaj napad Vladimiru Putinu poslužiti za daljnju radikalizaciju društva. - Putin je taj teroristički čin, koji je stvarno brutalan - iskoristio za daljnju radikalizaciju stanovništva, za daljnju eskalaciju agresije na Ukrajinu, rekao je. - Najlakše je optužiti Ukrajinu i sa sebe skinuti odgovornost, kazao je. Kako kaže ima dosta problema na unutarnjem planu, jer se kod stanovništva "rađa svijest da on nije sposoban zaštititi ih". - Niti od ukrajinskih bespilotnih letjelica koje bombardiraju pogranično područje, ali i dublje u Rusiju, dodao je.

Letica je naglasio kako je za sigurnosne propuste odgovoran FSB te ostatak obavještajne zajednice. 'Sigurno da FSB i druga cjelokupna obavještajna zajednica Rusije snosi odgovornost. Oni su navodno imali informacije od Amerikanaca. Oni su to i javno dali, upozorili svoje građane da ne idu na veća okupljanja', rekao je. Rusi se, kako je pojasnio - brane te tvrde da to 'nisu bile specificirane informacije'. 'Velika je odgovornost Putina osobno', ustvrdio je Letica.

Nastavak rata u Ukrajini, demografski problemi

Letica je istaknuo dva problema s kojima se Rusija trenutno suočava. Jedan su ekonomske sankcije, a drugi je loša demografska situacija. 'Tu su dvije stvari, što se tiče sankcija, ja samo ovdje govorio, unatoč skepticima - sankcije nisu odmah dale željeni efekt, ali ga malo-pomalo daju', rekao je. 'Drugo, što se tiče mobilizacije, ovo je jedan od motiva da Putin opravda moguću mobilizaciju. Ona ima puno toga što nosi sa sobom. Vi pekara, bolničara, vozača autobusa ili nekog drugog - tko ide u vojsku - morate zamijeniti', pojasnio je. Istaknuo je kako i demografska situacija u Rusiji nije baš bajna.

  • +6
Dan žalosti u Moskvi nakon terorističkog napada na koncertu Izvor: EPA / Autor: MAXIM SHIPENKOV

Govoreći o odnosu Rusije prema terorističkim skupinama i radikalnim organizacijama, Letica je podsjetio na primjer Čečenije i ostatka Kavkaza. 'Odnos Rusije prema određenim radikalnim elementima i organizacijama je poznat još od vremena kada su se vodili ratovi u Čečeniji i na Kavkazu, ulozi Rusije u Siriji u borbi protiv ISIL-a i sigurno je da oni nisu bili zaštitnici islama, nego su štitili određene režime', objasnio je, navodeći Bašara al Asada u Siriji i uspostavu novog sustava u Čečeniji.

'Rusi pokušavaju uzeti što više teritorija dok ne dođu avioni i dalekometne rakete'

'Prema nekim pozivima koje Putinovi glasnogovornici stalno šalju, sigurno da nam prijeti još jača agresija Rusije na Ukrajinu', rekao je. Kako kaže, Rusi nastoje iskoristiti inicijativu nakon propalih ukrajinskih pokušaja oslobađanja. 'Pokušavaju uzeti što više teritorija i uništiti što više infrastrukture dok Ukrajina ne dobije novo oružje', pojasnio je. Ustvrdio je kako se radi o dalekometnim raketama i zrakoplovima koji 'bi mogli okrenuti situaciju na bojištu'.