NAPAD ISLAMSKE DRŽAVE

Zaharova opalila po Amerikancima: Mijenjaju svjetski poredak rukama terorista!

25.03.2024 u 08:45

Bionic
Reading

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je nakon napada u Crocus City Hallu kod Moskve da SAD pokušava spasiti sebe i Ukrajinu 'pokrivajući se' terorističkom skupinom Islamska država

'Američki politički inženjeri satjerali su sami sebe u kut svojim pričama da je napad na Crocus City Hall izvela teroristička skupina ISIS', istaknula je Zaharova u 'ekskluzivnom' autorskom članku za Komsomolskaju Pravdu, dodajući da niz čimbenika izravno i neizravno ukazuje na upletenost američkih vlasti u sponzoriranje ukrajinskog terorizma.

'Upali su u vlastitu zahrđalu zamku', kazala je.

'Milijarde dolara i neviđena količina oružja, uložena bez odgovornosti i uz korištenje korupcijskih shema, u kijevski režim, agresivna retorika u vezi s Rusijom, bijesni nacionalizam, zabrana mirovnih pregovora o Ukrajini, beskrajni pozivi na oružano rješavanje sukoba, odbijanje osude višegodišnjih terorističkih napada koje provodi kijevski režim te masovna informativna i politička potpora bilo kakvom, pa i najokrutnijem djelovanju Zelenskog', nabrojila je.

Napad u kazalištu kod Moskve Izvor: Profimedia / Autor: Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia

Ruska glasnogovornica nije zaboravila spomenuti da su prethodne američke intervencije na Bliskom istoku dovele do pojave, jačanja i institucionalizacije niza radikalnih i terorističkih skupina koje su i danas aktivne u regiji.

'Ispostavilo se da su Amerikanci nakon stvaranja Al Kaide, svjesno ili nesvjesno, imali prste u stvaranju još jednog monstruma - ISIS-a, koji je potom počeo nekontrolirano vršiti strašne terorističke napade diljem svijeta', navela je, dodajući da na jugoistoku Sirije i dalje postoji ekstremistička enklava – tzv. izbjeglički kamp Al Tanf, koji je 'pod američkom kontrolom postao utočište terorista i centar za njihovu obuku prije slanja u misije'.

Suđenje osumnjičenima za napad na koncertu u Moskvi Izvor: Profimedia / Autor: Kirill Zykov / Sputnik / Profimedia

'Čudnom slučajnošću, ISIS je posljednjih godina korigirao svoje planove i sada izvodi napade uglavnom protiv neprijatelja i protivnika Sjedinjenih Država - talibana u Afganistanu, Iranaca, legitimnih vlasti Sirije i protiv nas. To je samo ono što leži na površini, što se može naslutiti iz svjetskih vijesti', piše Zaharova, zaključujući da Amerikanci siju 'kontrolirani kaos' i preoblikuju svjetski poredak rukama terorista.

'Pažnja - pitanje za Bijelu kuću: Jeste li sigurni da je to bila Islamska država. Možda biste trebali ponovo promisliti', rekla je Zaharova.