ODGOVORIO PREDSJEDNICI

Pupovac: Ne bavim se mitingaškom politikom niti odlazim na mitinge

12.01.2017 u 14:18

Bionic
Reading

Božićni domjenak Srpskog narodnog vijeća (SNV) već je neko vrijeme politički miting i radi na razdvajanju, poručila je u jučerašnjem intervjuu za HRT predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Na prozivke je u razgovoru za N1 odgovorio šef SNV-a Milorad Pupovac

'Volio bih da predsjednica razumije smisao naših božićnih prijema, koji su znatno stariji od vrlo važnog i historijski relevantnog pozdrava koji je izrekao Sanader. Srbi se okupljaju tamo, njihovi prijatelji, predstavnici političkog, kulturnog, javnog, privrednog života, diplomatskog kora drugih država, s ciljem da pravoslavni Srbi i vjernici imaju osjećaj da bez straha mogu proslaviti Božić, a s druge strane da pošalju poruku zajedničkog života, građanskih vrijednosti i tolerancije. Ondje se okupljaju ljudi najrazličitijih političkih uvjerenja, onih koji jesu i nisu vjernici, koji su Srbi i nisu Srbi, i ondje se šalju poruke relevantne za politički život u Hrvatskoj i za odnose u regiji', poručio je Pupovac u razgovoru za N1.

U intervjuu za HRT predsjednica je poručila i kako je domaćin skupa (op. a. Pupovac) trebao odmah reagirati na izjave izaslanika srbijanskog premijera Vladimira Božovića. 'Ne znam je li, s obzirom na to da je dugo bila na putu, predsjednica imala prilike upoznati se s mojim komentarom vezanim za izjavu g. Božovića i mojim riječima izgovorenim na božićnom prijemu. Budući da to ne znam, ne znam ni iz koje pameti je naša predsjednica okarakterizirala to kao politički miting, što on nije, nikada nije bio niti će biti, niti tamo dolaze mitingaši, niti se ja bavim mitingaškom politikom ili odlazim na mitingaške skupove. Ne družim se s ljudima koji mitingiraju po zemlji. Istina je da SNV ponekad izrekne komentar o takvim pojavama, kao što su mitinzi protiv ćirilice', kazao je Pupovac.

I pretprošle godine predsjednica je u pismu upućenom Pupovcu navela da su na neki način osobe koje trpe napade unutar srpske zajednice suodgovorne za to. Upitan postoji li osoban sukob između njega i predsjednice, Pupovac je kazao: 'Meni nije poznato da bi postojao takav sukob. Pismo koje sam poslao uputio sam iz poštovanja predsjednici, iz zabrinutosti za položaj pripadnika srpske zajednice i njihovih institucija te toleranciju. Mogu reći da je i ovaj sadašnji negativan osvrt na naš rad i na SNV i božićni prijem dolazi vrlo kratko nakon što je SNV, pa i ja osobno, na vrlo brutalan način napadnut od ekstremističkih, proustaških grupacija prije nekoliko tjedana u centru Zagreba. Veoma mi je žao što nije shvatila smisao pisma koje sam joj uputio, kao ni rad SNV-a i božićni prijem. Bilo bi izrazito loše kad bi se shvatilo da je ova priča predsjednice o SNV-u uvjetovana činjenicom da javnost s pravom očekuje pojedinosti u vezi s njezinim odlaskom u SAD, a i za mene kao zastupnika i građanina ako se ovo shvati kao klasično otvaranje hajke prema nekom drugome umjesto da se suočimo sa stvarnim pitanjima u RH. Jedno od njih je i kako svatko od nas obavlja svoje dužnosti, pa i predsjednica.'

Pupovac je kazao da nije znao unaprijed što će Božović reći te poručio kako reakcije nakon toga nisu izostale.

Više ga je, kaže, zabrinulo to što je predsjednica u intervjuu rekla da mir u regiji nije vječan. 'Zabrinjava me činjenica narastanja animoziteta država u regiji, sve oštrija retorika i sve manje dijaloga i suradnje. Svatko sve više slavi svoju priču o oružju i naoružavanju. Ako je predsjednica imala nešto više reći tom rečenicom, za koju ne znam kad sam je čuo od nekoga, onda je meni to kao čovjeku koji se bavim odnosima u regiji četvrt stoljeća vrlo zabrinjavajuća i uznemiravajuća poruka, posebno zato što još svi osjećamo posljedice rata, trpimo ih i politike i odnosi među ljudima još su zarobljeni posljedicama rata. U tom kontekstu odjedanput čujemo kako mir nije vječan', kazao je Pupovac.

459746,459016,416145,416173