slučaj vila dalmacija

Puljak o novoj kazni Inspektorata: Ovo je ucjena i politički pritisak, obavijestit ću europske institucije

30.03.2023 u 13:14

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak sazvao je novinare zbog nove kazne koju mu je Državni inspektorat izdao zbog navodno bespravnih radova na vodovodu i kanalizaciji objekta Vila Dalmacija otprije godinu dana. Ustvrdio je da se radi o 'tipičnoj ucjeni i političkom pritisku' kako bi se njegovu vlast spriječilo u uvođenju reda i najavio da će o svemu obavijestiti europske pravne i političke institucije

Ovog tjedna Puljak je zaprimio već drugo rješenje kojim se osobno kažnjava iznosom od 100 tisuća kuna (13.272,28 eura), nakon što je prije tri tjedna zaprimio prvo s jednakim iznosom. U oba slučaja prijete mu dodatne kazne od 120 tisuća kuna ako ne postupi onako kako mu je naređeno - no problem je u tome što su rješenja u koliziji.

Po jednom postupku, Puljak ne smije nastaviti s bilo kakvim radovima u sklopu Vile Dalmacija i to rješenje nije stavljeno izvan snage. Po drugom i najnovijem postupku, naređuje mu se da pod hitno krene s radovima i počne vaditi već postavljene kanalizacijske cijevi oko Vile Dalmacija jer mu u suprotnom također prijeti kazna. Puljak je potvrdio da je Inspektorat napisao i prekršajni nalog kojim kažnjava Grad Split s 30 tisuća kuna, a njega osobno s još tri tisuće kuna za isti prekršaj. Sva tri postupka u evidentnoj su koliziji.

  • +9
Konferencija za medije Ivice Puljka Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas

Radi se o potpuno apsurdnom slučaju: Puljak je odmah poslije pobjede na izborima zatekao projekt rekonstrukcije vodovoda i kanalizacije oko Vile Dalmacija, unutar granica Park-šume Marjan, te ugovor s izvođačem radova koji je potpisao njegov prethodnik Andro Krstulović Opara. Kada su radovi već započeli, stigle su prijave da se oni odvijaju bez svih potrebnih dokumenata, stoga je Puljak izdao nalog da se obustave i da se sve vrati u prvobitno stanje, a građevinski inspektori ispisali su svoje rješenje.

Zatrpani su tako već iskopani jarci i kanali, teren je saniran, a na mjestu na kojem su kanalizacijske cijevi bile potpuno raspadnute stavlja se 52 metra novih da bi Vila Dalmacija ostala u funkciji. Upravo ta 52 metra danas su sporna i, po novom rješenju Državnog inspektorata, nove cijevi morale bi biti izvađene te bi na njihovo mjesto morale biti vraćene one raspadnute.

Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas

Po povratku na vlast u ljeto prošle godine, nakon izvanrednih izbora, Vladina privremena povjerenica za Split Mirna Veža pisano ga je izvijestila da je gradilište dovedeno u prvobitno stanje dok je ona obnašala dužnost. Upravo Veža vodila je Grad Split kada je pristiglo rješenje inspektora o 'zatrpavanju' kanalizacije, jedina ga je vidjela i po njemu postupala, a na koncu i potvrdila da je to obavljeno kako spada. Danas više ne radi u splitskoj gradskoj upravi jer je dobila posao savjetnice na Županijskom sudu u Splitu.

>>> Vjerovali ili ne: Puljak mora dići kredit da bi platio kaznu zbog – 52 metra kanalizacijske cijevi!

'Ovdje smo da vam prezentiramo nešto što se nikada nije dogodilo u Hrvatskoj, a i šire. Gradska uprava je 7. ožujka zaprimila rješenje kojim se mene osobno kažnjava sa sto tisuća kuna i prisiljava na obustavu građenja. Dakle ništa se ne smije graditi. Onda 27. ožujka stiže rješenje u kojem se opet izdaje kazna od 100 tisuća kuna i prisiljava na uklanjanje rekonstruiranog dijela, dakle na građenje. Imam dvije odluke. Jedno rješenje, kojim me se prisiljava na obustavu građenja, a drugim se prisiljavam na građenje i prijeti se novom kaznom od 120 tisuća kuna ako se ne napravi to što oni žele. Ovo je tipična ucjena, i to politička ucjena, kojom se mene, a onda i našu političku opciju, želi spriječiti da uopće djelujemo u ovom društvu jer se izdaju besmislene kazne. Nijedan pravni stručnjak kojeg smo konzultirali uopće ne zna što sada treba raditi, graditi ili ne. Pored toga je izdan prekršajni nalog kojim se Grad Split i ja osobno kažnjavamo za neizvršenje rješenja za koje je povjerenica Mirna Veža u primopredajnom zaključku pismeno navela da je to izvršeno', rekao je Puljak na konferenciji za novinare.

'Ovo je neprikosnoveni politički pritisak i meni ne preostaje ništa drugo nego da izvijestim pravne i političke europske institucije, jer pokušava nas se prisiliti da se ostavimo politike i prestanemo raditi što smo radili do sada, a to je uvođenje reda. Zavrnuli smo im špine i sada se osvećuju i ucjenjuju. Mi na to nećemo pristati. Koristit ćemo sva sredstva koja su nam na raspolaganju', dodao je Puljak.