APSURDaN SLUČAJ VILE DALMACIJA

Puljak dobio još jednu kaznu od 100 tisuća kuna: Naređuju mu da hitno krene s radovima koje je morao obustaviti!?

29.03.2023 u 11:02

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak dobio je rješenje Državnog inspektorata i novu globu od 100 tisuća kuna (13.272,28 eura) zbog istog slučaja navodnog bespravnog ugrađivanja vodovodnih i kanalizacijskih cijevi u sklopu rezidencijalnog objekta Vila Dalmacija, doznaje tportal

Također, u gotovo apsurdnom razvoju događaja Inspektorat je napisao i prekršajni nalog kojim kažnjava Grad Split s 30 tisuća kuna, a Ivicu Puljka s tri tisuće kuna za isti prekršaj - pa sada, budući da prethodno rješenje i kazna od 100 tisuća kuna nisu stavljeni izvan snage, zbog jednog slučaja postoje čak tri pravna postupka te se nalaze u koliziji.

Pojednostavljeno rečeno, po jednom postupku Puljak ne smije nastaviti s bilo kakvim radovima u sklopu Vile Dalmacija jer mu prijeti kazna još veća od 100 tisuća kuna - i to rješenje nije stavljeno izvan snage. Po drugom i najnovijem postupku, naređuje mu se pak da pod hitno krene s radovima i počne vaditi već postavljene kanalizacijske cijevi jer mu u suprotnom također prijeti kazna.

Dakle, i ukoliko se nešto započne raditi i ukoliko to ne bude slučaj, splitski gradonačelnik morat će platiti još veći novčani iznos.

<<< Vjerovali ili ne: Puljak mora dići kredit da bi platio kaznu zbog – 52 metra kanalizacijske cijevi! >>>

Po trećem, prekršajnom postupku, i Grad Split i njegov gradonačelnik krivi su zbog ove navodno bespravne gradnje pa trebaju platiti novčane kazne. I taj dio slučaja sasvim je apsurdan jer je upravo Puljak još početkom ožujka prošle godine izdao pisani nalog da se gradilište oko Vile Dalmacija vrati u prvobitno stanje, nakon čega je dao ostavku i izazvao prijevremene izbore. Po povratku na vlast Vladina privremena povjerenica za Split Mirna Veža pisano ga je izvijestila da je to učinjeno u vrijeme dok je ona obnašala dužnost.

Upravo Veža vodila je Grad Split kada je pristiglo rješenje inspektora o 'zatrpavanju' kanalizacije, jedina ga je vidjela i po njemu postupala, a na koncu i potvrdila da je to obavljeno kako spada. Danas više ne radi u splitskoj gradskoj upravi jer je dobila posao savjetnice na Županijskom sudu u Splitu.

Kazna za Puljka zbog Vile Dalmacija Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Grad Split

Najnovije rješenje Državnog inspektorata o 'drugoj' kazni Puljku u visini od 100 tisuća kuna još je apsurdnije ako se zna da se njime zapravo nalaže uklanjanje osnovne komunalne infrastrukture Vile Dalmacija, čime taj objekt ostaje bez sanitarnog čvora i de facto postaje neupotrebljiv. Ondje se, inače, organiziraju različita protokolarna događanja, promocije i prezentacije, a vila se povremeno iznajmljuje i za vjenčanja.

Kako je tportal još prošlog tjedna rekonstruirao, radi se o potpuno apsurdnom slučaju u kojemu je Puljak odmah poslije pobjede na izborima zatekao projekt rekonstrukcije vodovoda i kanalizacije oko Vile Dalmacija, unutar granica Park-šume Marjan, te ugovor s izvođačem radova koji je potpisao njegov prethodnik Andro Krstulović Opara. Kada su radovi već započeli, stigle su prijave da se oni odvijaju bez svih potrebnih dokumenata, stoga je Puljak izdao nalog da se obustave i da se sve vrati u prvobitno stanje, a građevinski inspektori ispisali su svoje rješenje.

Zatrpani su tako već iskopani jarci i kanali, teren je saniran, a na mjestu na kojem su kanalizacijske cijevi bile potpuno raspadnute stavlja se 52 metra novih da bi Vila Dalmacija ostala u funkciji. Upravo ta 52 metra danas su sporna i po novom rješenju Državnog inspektorata nove cijevi morale bi biti izvađene te bi na njihovo mjesto morale biti vraćene one raspadnute.

  • +21
Ivica Puljak i Bojan Ivošević na Žnjanu Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

Puljak je već ranije kazao da je rješenje Državnog inspektorata pokušaj da se na njega izvrši pritisak i eliminira ga se iz političkog života te da je apsurdno to što odgovara za grijehe svojih prethodnika i Vladine povjerenice koja je vodila grad u ključnom periodu za ovaj slučaj.

'Na čelu Državnog inspektorata nalazi se HDZ-ovac, tipični HDZ-ov uhljeb. Da mu nema HDZ-a, bio bi kruha gladan', rekao je Puljak.

Državni inspektorat, koji vodi HDZ-ov Andrija Mikulić, uzvratio je tvrdnjom da su se sve bitne okolnosti ovog slučaja odvijale upravo u Puljkovom mandatu te da on 'nužno treba preuzeti i odgovornost koju ta funkcija zahtijeva, a ne isto svoditi na politiziranje u kojem obmanjuje splitsku i hrvatsku javnost'.

Da apsurd bude apsurd do kraja, poslužit će još jedna činjenica: upravo se privodi kraju postupak izdavanja građevinske dozvole za vodovod i kanalizaciju oko Vile Dalmacija i nakon što se to dogodi, ovaj objekt dobit će upravo onakvu infrastrukturu kakva je bila predviđena. S novim cijevima.