vila dalmacija

Puljak nakon kazne od 100 tisuća kuna: Ovo je pokušaj da nas se eliminira iz politike; reagirao i Državni inspektorat

21.03.2023 u 13:19

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak osobno je kažnjen globom od 100 tisuća kuna (13.272,28 eura) zbog navodnog kršenja zabrane radova na rekonstrukciji vodovoda i kanalizacije uz objekt Vila Dalmacija, a sada je komentirao cijeli taj slučaj

'Apsurdno je to što je inspektor, koji je prije mjesec dana bio na terenu, u zapisniku konstatirao da se radovi ne izvode, nakon čega su ih naši službenici izvijestili da su izvršeni prije godinu dana, a oni su mi razrezali kaznu kako bi me potaknuli da zaustavim radove', izjavio je Puljak te će se na ovu odluku žaliti i iskoristiti sva pravna sredstva, ali i poziva glavnog državnog inspektora Andriju Mikulića da je povuče, donosi Večernji.hr.

'Ovo je pokušaj da se na naš izvrši pritisak i da nas se eliminira iz politike. Na čelu inspekcije je HDZ-ovac, tipični HDZ-ov uhljeb', rekao je Puljak i iznio kronologiju događaja.

Vila Dalmacija Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Priča zapravo započinje u doba prethodnog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, kada se u gradski proračun uvrštava stavka rekonstrukcije vodovodne i kanalizacijske mreže Vile Dalmacija, rezidencijalnog objekta smještenog unutar granice Park-šume Marjan. Krstulović Opara u ožujku 2021. godine, neposredno uoči izbora, ugovara izvođenje radova na temelju Pravilnika o jednostavnim građevinama i bez građevinske dozvole, kako se u Hrvatskoj i obično obavljaju ovi sitni komunalni zahvati.

U ugovoru vrijednom 1,35 milijuna kuna, koji posjedujemo, stoji da će izvođač zamijeniti sve cijevi u roku od 75 dana od uvođenja u posao. Nedugo nakon smjene vlasti to se i događa, započinju radovi, ali kako se sve odvija unutar granica Marjana - a u javnoj ustanovi zaduženoj za splitsku park-šumu već godinama traju dvorske bitke više klanova - čuvar prirode podnosi prijavu za gradnju bez suglasnosti Županije i konzervatora, pa čak i kaznenu prijavu protiv gradonačelnika.

Građevinska inspekcija izlazi na teren 24. veljače prošle godine i zatvara gradilište, a nekoliko tjedana kasnije u splitsku gradsku upravu stiže njihov nalog da se sve vrati u prvobitno stanje. Potom Puljak potpisuje ključni dokument, koji također posjedujemo: 4. ožujka prošle godine daje nalog gradskim službama da doista sve vrate onako kako je i bilo.

  • +11
Konferencija za medije gradonačelnika Ivice Puljka zbog kazne koju je dobio od Državnog inspektorata Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas

Cijeli slučaj koji je doveo do kazne Puljku možete pročitati na OVOM LINKU.

Stigla je i reakcija Državnog inspektorata, a čiju objavu donosimo u cijelosti.

U potpunosti smatramo neprimjerenim istup g. I. Puljka koji napada, 'blati' i svojim javnim istupom, bez iznošenja svih relevantnih podataka i činjenica pokušava kompromitirati rad građevinskih inspektora te diskreditirati Državni inspektorat kao instituciju.

U želji da javnost ima sve relevantne informacije o ovoj temi želimo istaknuti kako je Državni inspektorat zaprimio predstavku o radovima koji se izvode na lokaciji Meštrovićevo šetalište 43, Split, na k.č. 9208, 9209/5, 9209/6, 9209/7, 9209/8, 9209/9, 9209/10, 9209/11, 9209/16, 9209/17, 9209/19 k.o. Split, u obuhvatu kompleksa Vila Dalmacija, unutar područja zaštićene prirodne vrijednosti – Park šuma Marjan i zone zaštite „A“ kulturno povijesne cjeline Meje koja ima svojstvo kulturnog dobra.

Inspekcijskim očevidom utvrđeno je kako investitor Grad Split izvodi građevinske radove rekonstrukcije postojećeg sustava vodoopskrbe, odvodnje i hidrantske mreže bez akta kojim se odobrava građenje. Slijedom navedenoga obustavljeno je daljnje građenje postavljanjem posebnog službenog znaka 'ZATVORENO GRADILIŠTE' te je pokrenut upravni inspekcijski postupak.

Napominjemo kako je zapisnik preuzeo (bez primjedbi na isti) opunomoćenik Grada Splita, a punomoć je potpisao g. I. Puljak.

Kontrolom izvršenja rješenja utvrđen je nastavak izvođenja radova nakon zatvaranja gradilišta bez za to propisanog akta te je slijedom navedenoga građevinska inspekcija u skladu s Naputkom o načinu rada građevinske inspekcije („Narodne novine“, broj: 46/2020 i 80/2020) izrekla novčanu kaznu kojima se izvršenika prisiljava na obustavu građenja. Člankom 142. stavak 2. Zakona o općem upravnom postupku (NN br. 47/09) propisano je da se novčana kazna kojom se pravna osoba prisiljava na izvršenje, izriče rješenjem odgovornoj osobi te pravne osobe.

Sve navedene okolnosti odvijale su se u mandatu g. I. Puljka; Grad Split prijavio je gradilište 21. listopada 2021. godine, predstavka koja ukazuje na možebitne nepravilnosti je zaprimljena 31. siječnja 2022. godine, inspekcijski očevid obavljen je 10. veljače 2022. godine, 06. travnja 2022. godine doneseno je Rješenje o uklanjanju, 14. veljače 2023. godine utvrđen je nastavak izvođenja radova nakon zatvaranja gradilišta bez za to propisanog akta.

Kao što smo već nekoliko puta navodili, još jednom ponavljamo, propisi u području gradnje su jasni te se na cijelom teritoriju Republike Hrvatske odnose na sve jednako; bez obzira na političko ili druga uvjerenje. Preuzimanjem dužnosti gradonačelnika Grada Splita, g. I. Puljak, uz prava; nužno treba preuzeti i odgovornost koju ta funkcija zahtjeva, a ne isto svoditi na politiziranje u kojem obmanjuje splitsku i hrvatsku javnost.

Uz to, Državni inspektorat je inspekcijsko tijelo koje utvrđuje činjenice inspekcijskim očevidom te postupa sukladno zakonskim propisima. Ako se g. I. Puljku neki zakonski propisi 'ne sviđaju' (poput Zakona o općem upravnom postupku) može, kao i svi građani sudjelovati u e-savjetovanju, prilikom izmjena i dopuna Zakona, te dati svoj komentar.