IMAMO DOKUMENTE

Vjerovali ili ne: Puljak mora dići kredit da bi platio kaznu zbog – 52 metra kanalizacijske cijevi!

21.03.2023 u 11:03

Bionic
Reading

Krajnje bizaran slučaj u kojemu je splitski gradonačelnik Ivica Puljak osobno kažnjen globom od 100 tisuća kuna (13.272,28 eura) zbog navodnog kršenja zabrane radova na rekonstrukciji vodovoda i kanalizacije uz objekt Vila Dalmacija dobio je još neobičniji zaplet: tportal je došao do dokumenata iz kojih je vidljivo da su se građevinski inspektori odlučili na ovaj drastičan potez zbog, precizno izmjereno, 52 metra obične kanalizacijske cijevi

Dodatno, može se zaključiti da je Državni inspektorat - kojemu je na čelu HDZ-ov Andrija Mikulić - pokušao obmanuti javnost tvrdeći da je Puljak kažnjen jer je u njihovom nadzoru sredinom prošlog mjeseca, točno godinu dana nakon što je izrečena zabrana radova, utvrđen 'nastavak izvođenja radova nakon zatvaranja gradilišta bez za to propisanog akta'.

Upravo tim riječima u ponedjeljak su za tportal pokušali objasniti ovaj slučaj, insinuirajući to da je gradska vlast odgovorna za bespravnu gradnju unatoč zabrani, no iz njihovog vlastitog dokumenta, koji posjedujemo, proizlazi upravo suprotno.

Naime u zapisniku građevinskih inspektora od 14. veljače ove godine doslovno stoji rečenica: 'U trenutku očevida ne izvode se nikakvi radovi.'

Ova dva ključna detalja tek su dio sante leda u već poprilično apsurdnoj priči oko minornog komunalnog infrastrukturnog zahvata, a koja je eskalirala u nacionalnu temu. Puljak nije prvi gradonačelnik u povijesti kažnjen na osobnoj razini - njegov prethodnik Željko Kerum je, recimo, svojevremeno dobio globu od 10 tisuća kuna jer je svom prijatelju bez natječaja dodijelio posao uređenja novih vrtića - no može se reći da sada odgovara za grijehe drugih. Ili barem za nefunkcioniranje gradskih službi i njihovo nesnalaženje u šumi bizarnih propisa.

Sto tisuća nije malen iznos čak ni za bračni par Puljak, a kako na rješenje inspektora ne postoji mogućnost žalbe - nego tek pokretanja upravnog spora, što će Puljak i učiniti - treba ga odmah platiti. Pa su najavili da će morati podići kredit.

Zbog, ponavljamo, 52 metara kanalizacijske cijevi.

Vila Dalmacija Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Priča zapravo započinje u doba prethodnog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, kada se u gradski proračun uvrštava stavka rekonstrukcije vodovodne i kanalizacijske mreže Vile Dalmacija, rezidencijalnog objekta smještenog unutar granice Park-šume Marjan. Krstulović Opara u ožujku 2021. godine, neposredno uoči izbora, ugovara izvođenje radova na temelju Pravilnika o jednostavnim građevinama i bez građevinske dozvole, kako se u Hrvatskoj i obično obavljaju ovi sitni komunalni zahvati.

U ugovoru vrijednom 1,35 milijuna kuna, koji posjedujemo, stoji da će izvođač zamijeniti sve cijevi u roku od 75 dana od uvođenja u posao. Nedugo nakon smjene vlasti to se i događa, započinju radovi, ali kako se sve odvija unutar granica Marjana - a u javnoj ustanovi zaduženoj za splitsku park-šumu već godinama traju dvorske bitke više klanova - čuvar prirode podnosi prijavu za gradnju bez suglasnosti Županije i konzervatora, pa čak i kaznenu prijavu protiv gradonačelnika.

Građevinska inspekcija izlazi na teren 24. veljače prošle godine i zatvara gradilište, a nekoliko tjedana kasnije u splitsku gradsku upravu stiže njihov nalog da se sve vrati u prvobitno stanje. Potom Puljak potpisuje ključni dokument, koji također posjedujemo: 4. ožujka prošle godine daje nalog gradskim službama da doista sve vrate onako kako je i bilo.

U tom trenutku, prema nalazima inspektora, ondje je iskopano 450 metara jarka za postavljanje cijevi, a one su postavljene u duljini od 93 metra, te 'jama za crpnu stanicu' dubine tri metra. Nakon Puljkovog naloga isti izvođač zatrpava jarke i zaključuje posao, ali događa se navodna ključna greška: pedesetak metara otkopanih i u tom trenutku potpuno raspadnutih starih cijevi zamjenjuje novima, što je logično i životno razumno rješenje kako bi Vila Dalmacija kao kompleks uopće mogla nastaviti funkcionirati.

Upravo u tom periodu Split privremeno ostaje bez vlasti, događaju se izvanredni izbori, a povjerenica Vlade Mirna Veža novom/starom gradonačelniku Puljku podnosi izvještaj da je završena sanacija i da je prostor vraćen u prvobitno stanje.

Grad Split potom podnosi zahtjev za građevinsku dozvolu kako bi napokon u cijelosti izveo ovaj bazični komunalni zahvat i ta procedura beskrajno traje, ali 14. veljače ove godine u Vili Dalmacija ponovno se pojavljuju građevinski inspektori i utvrđuju da je njihov nalog tek djelomično proveden, odnosno da je problem u onih 52 metra novih kanalizacijskih cijevi.

Jer je, valjda, trebalo vratiti one stare i raspadnute.

I tako dolaze do zaključka da je Puljak bespravni graditelj pa njemu osobno izriču kaznu od 100 tisuća kuna i dovode do - kako se izrazio - 'kraja demokracije kakvu poznajemo'.

Za danas je splitski gradonačelnik najavio izvanrednu konferenciju za novinare, na kojoj će detaljno predstaviti, pretpostavljamo, upravo ovu kronologiju koju smo iznijeli u ovom tekstu.