sukob oko klime

Pukla koalicija u Škotskoj, SNP će voditi manjinsku vladu

25.04.2024 u 13:03

Bionic
Reading

Škotska nacionalna stranka (SNP) vodit će manjinsku vladu u Škotskoj, rekao je u četvrtak predsjednik stranke Humza Yousaf, objavivši raspad koalicije sa Zelenima nakon sukoba oko klimatskih ciljeva

Odluka da se odustane od ciljanog smanjenja emisija stakleničkih plinova za 75 posto do 2030. prošli tjedan izvršila je pritisak na koalicijsku vladu dogovorenu 2021. nakon što nacionalisti nisu uspjeli dobiti većinu.

SNP, stranka lijevog centra koja podržava neovisnost Škotske, vodila je škotsku vladu od 2011., ali rejting joj je u padu od skandala s financiranjem i ostavke predsjednice stranke Nicole Sturgeon prošle godine.

Početkom ovog mjeseca, ispitivanje YouGova pokazalo je da je glavna oporbena Laburistička stranka u blagom vodstvu ispred SNP-a prvi put otkako je Škotska tijesno izglasala ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu na referendumu o neovisnosti 2014.

Škotski premijer Yousaf rekao je da je koalicija sa Zelenima postigla uspjehe, ali sada smatra da prednosti više nisu vrijedne potrebnih kompromisa.

"Gledajući u budućnost, drukčiji dogovor u najboljem je interesu škotskog naroda", rekao je Yousaf na konferenciji za novinare, dodajući da je obavijestio Zelene da raskida koalicijski dogovor i da odluka stupa na snagu odmah.

"Sada ćemo pojačano raditi na našim ambicijama, ali kao manjinska vlada", rekao je.

SNP sada ima 63 zastupnika u škotskom parlamentu od 129, a Zeleni sedam. Obje stranke podržavaju neovisnost Škotske.

Konzervativna stranka ima 31 zastupnika, a laburisti, nekoć dominantna snaga u Škotskoj, 22.

Rejting SNP-a u padu je otkako je Sturgeon početkom 2023. podnijela ostavku. Njezin suprug prošli je tjedan optužen za pronevjeru SNP-ova novca. Ona je bila uhićena i ispitana, ali protiv nje nije bila podignuta optužnica. Oboje odbacuju sve optužbe.